Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Liepājas muzejs aicina uz veļu laika muzejpedagoģisko nodarbību

No 28. līdz 31. oktobrim Liepājas muzejs Kūrmājas pr. 16/18 aicina uz veļu laika muzejpedagoģiskajām nodarbībām ekspozīcijā “Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs”, kur muzejpedagoga vadībā būs iespēja apgūt ticējumus un izgatavot maskas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Veļu laks (Zemlika, Dievaines) ir brīdis, kad senie latvieši pieminēja aizgājušos radus un draugus. Ar šo laiku saistīti dažādi ticējumi un rituāli, kas liecina par pagānu kultūru un vērtībām Latvijas teritorijā līdz pat 19. gs. beigām, portālu “ReKurZeme” informē Liepājas muzeja muzejpedagogs Gustavs Zālītis.

Pēc veļu laika seko Mārtiņdienas svinības, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Tas ir laiks, kad labība ir ne vien novākta, bet arī izkulta un ziemai durvis vaļā, bet ļaudīm laiks maskoties un apciemot tuvus un tālus kaimiņus kā lāčiem, dzērvēm, zirgiem, salmu kūļiem un vēl daudz un dažādos tēlos. Mārtiņdienā vienmēr kāva gaili, cepa pīrāgus un baltmaizi, vārīja biezputru ar gaļu.

Tā gadskārtu ieražu muzejpedagoģisko nedēļu laikā bērni, jaunieši un ģimenes uzzinās ne tikai dažādas latviešu tradīcijas rudens gadskārtā, bet arī dažādus pieņēmumus par aizgājēju godināšanu un vāķēšanu, kā arī to, kā cilvēki uztvēruši garu pasauli Kurzemes reģionā. Tiks izgatavotas maskas budēļiem, veikta simboliska gaiļa upurēšana un rīkots mielasts veļiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu un kvalitatīvu pasākuma norisi, pasākumā ir ierobežots vietu skaits – viena grupa nepārsniedzot 20 cilvēku skaitu. Ceturtdien, 31. oktobrī nodarbībai īpaši aicinātas pieteikties ģimenes.

Plašāka informācija un pieteikšanās nodarbībai, zvanot pa tālruni +371 29605223, +371 63422604 vai rakstot elektroniski: gustavs.zalitis@liepaja.lv.

Publicitātes foto

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.