Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Kas jāzina par bērna zobu veselību?

Bērna zobu kopšana ir viena no vecāku atbildībām. Ir svarīgi jau no mazotnes pievērst pastiprinātu uzmanību bērna zobu veselībai, tādā veidā sniedzot nozīmīgu ieguldījumu bērna nākotnē. Zobārsts bērniem var sniegt būtisku iespaidu par zobu aprūpi. Tāpēc, lai bērns iemīlētu mutes dobuma kopšanas procesu, viens no svarīgākajiem faktoriem ir iejūtīga un profesionāla zobārsta izvēle.

Par mutes veselību jārūpējas kopš dzimšanas

Rūpes par bērna mutes veselību sākas jau kopš dzimšanas brīža. Ar marles drāniņu vai speciālu uzpirksteni ir jāveic smaganu tīrīšana, jo no piena uz tām veidojas aplikums. Tas jau kopš mazotnes radinās bērnu pie mutes kopšanas procesa, kā arī uzturēs veselīgu mutes mikrofloru. Vēlāk, parādoties pirmajiem piena zobiņiem, tos var tīrīt ar vecumam atbilstošu zobu birsti. Taču jāatceras, ka vecākiem ir jāseko līdzi bērna zobu tīrīšanas procesam līdz pat 8–10 gadiem un tie jāpārtīra.

Arī bērnu zobi ir jādiego

Gluži kā pieaugušajiem, arī bērna mutes dobuma kopšanai no 5 gadu vecuma ir nepieciešams lietot zobu diegu. Arī šim procesam tāpat kā zobu tīrīšanai vecākiem ir jāpievērš liela uzmanība. Bērnam ir jāiemāca pareiza zobu diega lietošana, lai netiktu satraumētas smaganas. Tā kā bērniem nav speciālu zobu diegu, sākotnēji ērtākai lietošanai un produkta iekļaušanai zobu aprūpes procesā var izmantot zobu diegu uz kātiņa.

Zobu birste kā motivators

Atbilstošas zobu birstes izvēle var būtiski ietekmēt mutes dobuma kopšanas procesu. Zobu birstei ir jābūt piemērotai bērna vecumam. Jāņem vērā, ka maziem bērniem atbilstošākas būs zobu birstes ar mazu galviņu un mīkstiem sariņiem. Jāpadomā arī par to, lai birstīti būtu ērti satvert, tādējādi dodot iespēju bērnam apgūt pareizu zobu kopšanas tehniku. Interesants un piesaistošs zobu birstes dizains var motivēt bērnu tīrīt zobiņus. Mīļākais multfilmas varonis vai kāds cits elements birstītes dizainā var zobu kopšanas procesu padarīt patīkamāku. Elektriskā zobu birste, savukārt, var kalpot ne tikai kā mūsdienīgs bērna motivators tīrīt zobiņus, bet arī palīdzēt pierast pie vibrācijām un trokšņiem mutes dobumā. Tādā veidā zobārsta vizītes vairs neliksies tik biedējošas.

Jāizvēlas iejūtīgs zobārsts bērniem

Iejūtīgs un profesionāls zobārsts bērniem ir būtisks faktors, kas var ietekmēt mazā pacienta priekšstatu par speciālista apmeklēšanu. Īpaša nozīme ir pirmajām zobārsta vizītēm, kurās negatīvas pieredzes rezultātā ārsta apmeklējums var radīt problēmas visa mūža garumā. Jāatceras, ka zobārsts ir cilvēks, kurš palīdz rūpēties par zobu veselību, tāpēc noteikti bērnu nedrīkst baidīt ar zobārsta apmeklējumu.

Laba bērnu zobārstniecība Rīgā

Zobārstniecība, kas īpašu uzmanību pievērš mazo pacientu labsajūtai, ir “Dr. Apines zobārstniecības klīnika”. Klīnika nodrošina patīkamu un mūsdienīgu zobiņu aprūpi, sākot no pirmās vizītes. Pakalpojumu klāstā ietilpst arī zobu higiēnists, kurš ne tikai veic zobu tīrīšanu, bet arī izglīto bērnus un vecākus par mutes dobuma kopšanu. Zobārstniecībā bērniem ir pieejams speciāli ierīkots rotaļu stūrītis, kurā, gaidot vizīti, var spēlēties ar mantām un pat iejusties zobārsta lomā. Šī ir vieta, kurā mazie pacienti jutīsies saprasti, mīļi gaidīti un droši.

Uzziniet vairāk par klīnikas pakalpojumiem un piesakiet vizīti tiešsaistē apinesklinika.lv.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.