Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Aizputes spēkavīrs Māris Juzups grib būt atpakaļ starp labākajiem pasaulē

Divkārtējais pasaules čempions baļķa celšanā Māris Juzups baļķa celšanas sacensības cer sarīkot arī Aizputē. Foto – Uldis Dobelis

Aizputes spēkavīrs Māris Juzups šovasar vēlas atgriezties pasaules apritē, Maltā startējot pasaules čempionātā spēka trīscīņā. Viņš joprojām atlabst no pērn gūtās traumas Dienvidāfrikā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Trauma liedz sasniegt plānoto
M. Juzups 2019. gadā nostartēja Eiropas čempionātā spēka trīscīņā, kur tika pie Eiropas rekorda pietupienos ar svara stieni. Pēc tam aizputnieks togad kļuva par pasaules čempionu baļķa celšanā. 2020. gada pavasarī sākās kovids un visiem plāniem bija svītra pāri – divus gadus sacensības nenotika. “Tāpat kā visās sfērās, kovids nozaga manus divus labākos gadus. Gāja garām Eiropas un pasaules čempionāti spēka trīscīņā, pasaules čempionāti baļķa celšanā. Treniņus gan neizlaidu. Ilgāk par vienu, divām nedēļām pauzes nebija,” portālam “ReKurZeme” stāsta M. Juzups.

Pagājušajā gadā pēc pandēmijas beigām sporta dzīve varēja atgriezties ierastajā apritē. M. Juzupam pirmās svarīgās sacensības bija jūnijā Dienvidāfrikā, kur notika IPF pasaules čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā. “Sagatavojies biju ļoti labi. Pirmo piegājienu ar svara stieni pietupienā veicu ļoti viegli, kas liecināja, ka varētu atkal iet uz saviem rekordiem. Otrajā piegājienā kājai muskulis saplīsa. Sacensības pabeidzu ar saplēstu kāju,” par sev tik neveiksmīgo pasaules čempionātu stāsta aizputnieks.

M. Juzups pēc tam mēģināja startēt spēka trīscīņas nākamajā vingrinājumā – svara stieņa spiešanā guļus, bet trauma liedza uzrādīt augstvērtīgus rezultātus. “Arī spiešanā kājas atbalsts procentuāli ir liels. Ar kājām arī spiež, ne tikai ar rokām. Vismaz nepabeidzu ar nullīti, bet minimālu rezultātu. Arī vilkmē aptuveni 120 kilogramus uzcēlu,” atminas sportists.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Māris Juzups sacensību laikā. Foto no sportista personīgā arhīva

“Kaut kas nenotiek tāpat vien. Faktori salasās kādi desmit. Arī viens faktors, ka es tupjos visātrāk pasaulē. Neviens tik eksplozīvi netupjās. Visam jābūt par visiem simts procentiem, nostāties perfekti, kļūdas nevar pielaist,” pērn gūto traumu komentē M. Juzups.

M. Juzups uzskata, ka sacensībām bija labi sagatavojies. Tas bija pēdējais gads ar Kazdangas piena pārstrādes uzņēmuma “Elpa” atbalstu, kas beidza darbību pirms pasaules čempionāta. Tobrīd bija sajūta, ka Dienvidāfrikā jābūt labākajiem rezultātiem. Dienvidāfrikā sportistus dalīja grupās pēc iepriekš sasniegtajiem labākajiem rezultātiem. M. Juzups savā svara kategorijā bija elites grupā starp pasaules astoņiem labākajiem.

Dienvidāfrikā gūst ekstrēmas sajūtas
Lidojums mājup bija dažas dienas vēlāk, tāpēc M. Juzups izmantoja iespēju apskatīt Dienvidāfriku.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Pasaules čempionāts notika slēgtā pilsētā, kur viss bija drošībā, bet ārpusē bija cita pasaule. Nobraucu ar vienu no trakākajiem “Zipline”, kur uzbrauc augstā kalnā, tad pa nogāzi ar 160 kilometrus stundā lieli ātrumu uz leju. Tas bija ekstrēmi. Tas ilgi bija pasaulē pats ātrākais un iespaidīgākais, bet tagad ir pārsists. Safari un krokodilu parku apmeklēju. Laidos ar trosēm pusotra metra augstumā virs krokodiliem. tas arī bija ekstrēmi,” iespaidos dalās M. Juzups.

Māris Juzups Dienvidāfrikā. Foto no sportista personīgā arhīva

M. Juzups norāda, ka Dienvidāfrikā aiziet uz veikalu bija lielāks adrenalīns nekā piedalīties sacensībās. “Apdzīvotā navadzīgā ciematiņā mums vajadzēja aiziet uz veikalu. Mūs iepriekš brīdināja, ka jābūt ļoti piesardzīgiem, ka policiju nav jēgas saukt. Viņi nebrauks. Visapkārt riepas deg. Visi uz tevi skatās kā uz naudas maisu. Ja kas tāds nav izjusts, grūti apjaust. Tur valda liela noziedzība. Jābūt ļoti piesardzīgiem,” norāda aizputnieks.

Nosargā pasaules čempiona titulu
Pēc pasaules čempionātā gūtās traumas vasarā M. Juzupam veiksmīgi ritēja rehabilitācijas process. Tad tika izsludināts, ka oktobrī Lielbritānijā notiks SBD pasaules čempionāts baļķa celšanā. Aizputniekam bija divi mēneši, lai sagatavotos sacensībām un nosargātu 2019. gadā iegūto pasaules čempiona titulu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Arī baļķa celšanā ir vajadzīgas stipras kājas, bet ne tik izteikti kā pietupienos ar svara stieni. Tāpēc izlaidu Eiropas čempionātu spēka trīscīņā, kas decembrī bija Polijā. Piecu mēnešu laikā nevarēju atgriezties pie agrākajiem svariem. Baļķa celšana bija kā reizi, kur var;eju piedalīties,” stāsta M. Juzups.

SBD pasaules čempionātā baļķa celšanā sportisti tiek dalīti svara kategorijās. M. Juzups startēja svara kategorijā līdz 125 kilogramiem. “Fizika. Ja esi lielāks, lielāku smagumu vari iekustināt. Svara kategorijas ierobežo, tad viss ir godīgāk. Man ar 120 kilogramiem būtu grūti konkurēt ar “open” vīriem, kam ir “160 plus”,” skaidro spēkavīrs.

2019. un 2022. gadā iegūtās medaļas pasaules čempionātā baļķa celšanā. Foto – Uldis Dobelis

M. Juzups savā svara kategorijā kļuva par pasaules čempionu. Turklāt laboja sev 2019. gadā uzstādīto pasaules rekordu. 2019. gadā aizputnieks par pasaules čempionu kļuva ar 187,5 kilogramiem, bet Lielbritānijā pieveica 190 kilogramus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Bija blīva konkurence. Cīņa bija laba. Vēl divi konkurenti gāja uz 190 kilogramiem. Es pēc viņiem startēju un pacēlu,” norāda M. Juzups.

Trīs nedēļas pēc pasaules čempionāta baļķa celšanā aizputnieks triumfēja Latvijas atklātajā čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā. “Ar pieticīgiem rezultātiem uzvarēju absolūtajā ieskaitē. Tas bija maziņš ķeksītis, ka ar minimāliem rezultātiem esmu atgriezies spēka trīscīņā,” komentē aizputnieks.

Mērķis – atgriezties apritē
M. Juzups stāsta, ka šāda trauma izsit no ierindas ārā uz gadu. Tagad ir pagājuši desmit mēneši. Jau jūnijā atkal būs pasaules čempionāts spēka trīscīņā, kas šoreiz notiks Maltā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Kādi būs rezultāti, to grūti prognozēt, to rādīs laiks un sacensības. Mans mērķis ir atgriezties apritē. Nevaru neko prognozēt, jo pagaidām nav celti lieli svari. Gatavošanās pasaules čempionātam tikai vēl sāksies. Pagaidām vēl svari nav tik lieli, lai varētu ko salīdzināt,” atklāj sportists.

M. Juzups gaida arī pasaules čempionātu baļķa celšanā. Šobrīd vēl nav zināms ne sacensību laiks, ne vieta. Lielo sacensību sarakstā būs arī Latvijas čempionāts spēka trīscīņā.

“Baļķis un Eiropas čempionāts atkal būs vienā laikā. Uz abiem augstā līmenī nevar sagatavoties. Abos vari būt viduvējība, vai ar augstiem sasniegumiem vienā sporta veidā,” savu izvēli par labu pasaules čempionātam baļķa celšanā pamato aizputnieks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

M. Juzups sacensībām gatavojas trenažieru zālē, kas Aizputē atrodas Saules ielā. Tur ir visi apstākļi, lai kvalitatīvi sagatavotos startiem. Sportists norāda, ka treniņus aizvada tik bieži, ka gandrīz var uzskatīt, ka zālē dzīvo. Pēc sacensībām tie parasti ir trīs treniņi nedēļā. Gatavojoties sacensībām, divi treniņi dienā, astoņas līdz deviņas reizes nedēļā.

“Aizputes sporta centrs ļoti palīdz. Kovida laikā visu laiku zālē trenējos viens pats, kad pārējiem tas bija liegts,” stāsta sportists.

Ja Aizputē izdosies sarīkot baļķa celšanas sacensības, tad dalībniekiem būs jāceļ koka baļķis. Foto – Uldis Dobelis

M. Juzups piebilst, ka domas līmenī ir šogad Aizputē sarīkot baļķa celšanas sacensības.

Priecājas par stipru sekotāju
M. Juzups priecājas, ka interesi par trenažieru zāli Aizputē ziemas mēnešos ir liela. Šogad apmeklētības rekords – 55 cilvēki vienā dienā.

M. Juzupam šobrīd ir arī sekotājs – Reinis Ratnieks, kurš trenējas gan Aizputē, gan Liepājā. Viņš pērn oktobrī Stambulā studnetu pasaules čempionātā spēka trīscīņā blīvā konkurencē ieguva sesto vietu. Šomēnes sportists Francijā Eiropas kausos studentu konkurencē 15 dalībnieku vidū ieguva bronzas medaļu.

“Viņš ir stiprs. Man ir Latvijas un Eiropas rekords līdz 120 kilogramiem, viņam Latvijas rekords līdz 105 kilogramiem. Par 2,5 kilogramiem uzlaboja pietupienos ar svara stieni. Aizputei ir jau divi rekordi,” gandarīts ir M. Juzps.

Atbalsts dod papildus spēku
Pēc kļušanas par divkārtējo pasaules čempionu baļķa celšanā aizputnieks tika pie jauna atbalstītāja. Viņu ar bio liellopu gaļu atbalsta Kazdangas uzņēmums “Rukši”. “Kad bija “Elpa”, tas bija ļoti vērtīgi. Pamatā, ko man visvairāk vajag uzņemt, tās ir olbaltumvielas. Tad es kastēm uzņēmu olbaltumvielas. Tagad esmu pārslēdzies uz gaļu. Tas ir līdzvērtīgi,” priecīgs par atbakstu ir M. Juzups.

“Kamēr ir veselība un progress. Kamēr mīlu, ko daru, tikmēr jākustas,” N. Juzups ir apņēmības pilns jauniem sasniegumiem.

34 gadus vecais M. Juzups sacensību apritē ir jau 19 gadus. Viņam ir jau gandrīz 20 starti Eiropas un pasaules mēroga sacensībās. Šobrīd aizputnieks savos sporta veidos ir viens no pieredzējušākajiem pasaulē. Viņa lielāko panākumu sarakstā ir trešā vieta pasaulē vīru konkurencē svara stieņa spiešanā guļus. Eiropas čempionātā ir iegūta otrā vieta spēka trīscīņā. Divi pasaules čempiona tituli baļķa celšanā.

Māris Juzups pasaules čempionātā baļķa celšanā. Foto no sportista personīgā arhīva

“Pirmo reizi svara zālē iegāju, kad sāku mācīties Kandavas tehnikumā. Tur bija sākums. Pirmo reizi dzelžus rokā turēju. Tur pirmais treneris pamatus pamācīja. Sākās ar tehnikuma rekordiem, pēc tam starptautiskās sacensības. Pievērsos nopietnāk, kad starptautiskajās sacensībās paliku ceturtais, uzreiz aiz pjedestāla,” atminas M. Juzups.

Nav bijusi iespēja izpausties
M. Juzupa labākais rezultāts spēka trīscīņā bez ekipējuma pietupienos ar svara stieni ir 345 kilogrami.

Svara stieņa spiešanā guļus viņš kovida laikā treniņā uzspieda 250 kilogramus. Sacensībās pagaidām labākais ir 235 kilogrami. Dienvidāfrikā gūtā trauma aizputniekam šajā vingrinājumā liedza izpausties pēc pandēmijas.

Savukārt vilkme ir tas vingrinājums, kas M. Juzupam vissliktāk padodas. Tajā viņa labākais rezultāts ir 310 kilogrami, bet, lai sacensību kopējais rezultāts netiktu iegāzts, vēlami būtu 330 līdz 350 kilogrami.

SIF_MAF2022

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “ReKurZeme”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.