Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Liepājas Latviešu biedrības nams aicina uz peoniju izstādi

Svinot ziedēšanu, no 13. līdz 15. jūnijam Liepājas Latviešu biedrības namā bez maksas varēs apskatīt krāšņu peoniju ziedu ekspozīciju, ko papildinās ziedu gleznu ekspresizstāde, lekcija un meistarklase.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bagātīgs peoniju šķirņu klāsts būs aplūkojams biedrības nama telpās sadarbībā ar peoniju dārza “Ziedoņi” saimnieci Dagniju Voiku no Kuldīgas. Dārzs tiek veidots 16 gadus, kuru laikā šķirņu klāsts pietuvojies pieciem simtiem un var lepoties ar peoniju stādiem no tuvām un tālām valstīm. Šobrīd “Ziedoņi” ir viens no lielākajiem peoniju dārziem Latvijā. Bezgala skaists un atbildīgs process ir peoniju šķirņu krustošana un jaunu šķirņu veidošana. No sēkliņas līdz ziedam paiet apmēram pieci gadi. “Liels ir prieks un gandarījums, ieraugot uzziedam vēl neredzētas krāsas un formas jaunu, pašas veidotu šķirni!” stāsta dārza saimniece. Izstādē redzēsim gan lakstaino, gan intersekciju, gan krūmpeoniju grupu šķirnes no bagātīgās kolekcijas, kopumā vairāk kā 50 šķirnes, portālu “ReKurZeme” informē SIA “Liepājas Latviešu biedrības nams” Sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Dēliņa-Lipska.

Ar savām krāšņākajām peoniju ziedu šķirnēm izstādē piedalīsies ziedu audzētāja Maruta Audare. Daudzu gadu uzkrātā pieredze vainagojusies ar šķirnēm, kas priecē acis un dvēseli. Izstādē būs apskatāma arī Ingunas Vālodzes peoniju ziedu izlase. Būdama diplomēta agronome, angļu valodas un lauksaimniecības skolotāja, savu brīvo laiku velta ziedu audzēšanai. Viņa uzskata, ka bez ziedu skaistuma un brīnišķīgajām smaržām dzīve būtu tukša un pelēka.

Lekcijā “Dārza tendenču palete” dārznieks Aivars Lukevics stāstīs par dārzkopības pamatu, ideju un aktualitātēm. Ar radošiem piemēriem Aivars spēj iedvesmot katru lielāka vai mazāka dārza īpašnieku. Viņš aizrautīgi stāsta par augu instalācijām globālos dārza dizaina festivālos un izstādēs, par biroja telpu ietērpšanu augos, par sajūtu translēšanu ar dārzkopības līdzekļiem. Dārzkopības piemēri ilustrē dārznieku prasmes rūpēties par katras vietas garu. Aivars Lukevics vairāk kā 35 gadus strādā dārzu veidošanā, stādaudzētavās un telpaugu audzēšanā, kā arī uzstājas ar bilžu stāstiem un publicē rakstus par aktualitātēm dārzu pasaulē. Latvijas Universitātes Vides zinātnes maģistrantūrā praktiskā pētījumā aktualizējis terapeitiskās dārzkopības iespējas. Pašlaik šīs zināšanas padziļina un pielieto individuālu dārzu veidošanā un uzturēšanā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biedrības nama telpās notiks Baibas Griezītes ķermeņa skrubju pagatavošanas meistarklase. Visi laipni aicināti uz sevis palutināšanu smaržu un ziedu laikā.

Blakus krāšņajiem dzīvajiem ziediem uzplauks mākslinieces Vitas Vieses ekspresizstāde “Košais ziedēšanas stāsts”. Autore glezno gan pilsētvidi, gan dabas skatus, kas tverti ceļojumos vai vaļas brīžos, tomēr vislielāko prieku sagādā ziedu gleznošana, lai ar krāsām nodotu smalkās formas, uztverot to trauslumu, sulīgās krāsas, smaržas un gaismu spēles. Ziedu gleznās vērosim pļavas ziedus, ziedus vāzēs un ziedu tuvplānus. Gleznošana māksliniecei ir meditatīvs un aizraujošs process – atrast katra zieda stāstu un uzlikt to uz audekla.

Izstāde 13. jūnijā būs skatāma no pulksten 12 līdz 19. 14. un 15. jūnijā izstādi varēs apskatīt no pulksten 10 līdz 19. 13. jūnijā pulksten 12.30 notiks dārznieka Aivara Lukevica lekcija “Dārza tendenču palete” un pulksten 14 Baibas Griezītes ķermeņa skrubju gatavošanas meistarklase.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pateicoties Liepājas valstspilsētas pašvaldības finansiālajam atbalstam, ieeja izstādē un dalība lekcijā ir bez maksas.

Publicitātes foto

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.