Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Liepājas muzejā būs skatāma Dzintras Rozentāles karikatūru izstāde

Trešdien, 4. septembrī, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 mazajā izstāžu zālē atklās Dzintras Rozentāles karikatūru izstādi “Vai es jūku prātā?”. Izstāde Liepājas muzejā notiek, atzīmējot mākslinieces septiņdesmito jubileju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Savā līdzšinējā radošajā darbībā autore pazīstama kā akadēmiskā tēlotājmākslas virziena pārstāve, par ko saņēmusi vairākas godalgas mākslas izstādēs un konkursos. Līdztekus klasiskā manierē radītajiem darbiem, jau kopš agras jaunības aizrāvusies ar karikatūras žanru, taču nekad līdz šim to nav atrādījusi plašākai publikai, portālu “ReKurZeme” informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Atzīmējot septiņdesmito dzīves jubileju, autore beidzot jūtas gatava plašākai publikai demonstrēt savu veikumu karikatūras žanrā. Dzintra Rozentāle uzskata, ka laiks, kurā mēs dzīvojam, ir izaicinājumu pilns – notiek lietas un notikumi, kurus mēs nespējam ietekmēt un ir tādi izaicinājumi, uz kuriem varam nolūkoties ar vienu vienīgu vēlmi – saglabāt veselo saprātu.

“Šajā laikā ir stipri mainījušies dzīves principi un ideāli. Tieksme pēc mūsdienu ideāliem un vēlme kļūt pamanītam un būt mīlētam, bieži vien cilvēkus padara par dzīvām karikatūrām, un tā rodas iedvesma šīs “dzīvās karikatūras” iemūžināt zīmējumos. Dažādas dzīves situācijas kļūst par ierosmi radošajai darbībai. Bieži vien, lūkojoties uz apkārt notiekošo, rodas jautājums: “Vai es jūku prātā?’”, jo ir stipri mainījušās sabiedrības vērtības, cilvēku savstarpējās attiecības un attieksme gan pret sevi, gan apkārtējiem”, pauž māksliniece.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Autore savas karikatūras pieskaita sadzīves žanram. To mērķis ir radīt izklaidējošas, pozitīvas emocijas, vienlīdz rosinot aizdomāties par zaudētiem ideāliem, lomām, ar jautājumu “kur esam un kurp dodamies?” un vai reiz pienāks laiks, kad pasaule atgriezīsies līdzsvars, valdīs miers un harmonija it visā.

Dzintra Rozentāle (Eze) dzimusi 1954. gada 29. jūlijā, 1975. gadā absolvējusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu (LLMV), Dekoratīvās noformēšanas nodaļu. Vēlāk ieguvusi augstāko izglītību studiju programmā “Mākslas pasākumu organizators” un vēl vienu kvalifikāciju – vispārējās izglītības skolotājs. Kopš mācībām LLMV, papildinājusi zināšanas zīmēšanā un gleznošanā mākslas pedagoga, vecmeistara Matīsa Zavicka meistardarbnīcā.

Uzreiz pēc Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas absolvēšanas uzsākusi darbu Liepājas Tirdzniecības reklāmas birojā par mākslinieci, vēlāk vairākus gadus bijusi Liepājas muzeja māksliniece un vadījusi Mākslas nodaļu, veidojot muzeja ekspozīcijas un iekārtojot izstādes. Vēlāk pievērsusies jaunās paaudzes skološanai un vairāk nekā divdesmit gadus veltījusi mākslas pedagoģijai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Dzintra Rozentāle izstādēs piedalās kopš 1975. gada, sarīkojusi 18 personālizstādes, tostarp, Veronā (Itālijā). Ilustrējusi vairākas pasaku un dzejoļu grāmatas bērniem un pieaugušajiem. Darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, ASV, Dānijā Itālijā, Īrijā, Kanādā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Spānijā Vācijā un Zviedrijā.

Dzintras Rozentāles karikatūru izstāde “Vai es jūku prātā?” Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 būs aplūkojama līdz 2024. gada 3. novembrim.

Publicitātes foto no Dzintras Rozentāles personīgā arhīva

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.