Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Pāvilostā noslēdzies otrais Kurzemes kultūras forums

Ceturtdien, 19. septembrī, Pāvilostā norisinājās Dienvidkurzemes novada pašvaldības organizētais otrais Kurzemes kultūras forums, kurā piedalījās dažādu sektoru kultūras nozares pārstāvji no visas Latvijas. Šī gada foruma vadmotīvs bija “KultūrAUGSME. Ar skatu nākotnē”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Forumā piedalījās vairāk nekā 120 dalībnieku: kultūras pasākumu organizatori, muzeju un bibliotēku pārstāvji, NVO pārstāvji un citi kultūras jomas speciālisti no Dienvidkurzemes novada, Liepājas, Kuldīgas, Ventspils un Talsu novadiem. Forumā ar iedvesmas stāstiem un vieslekcijām uzstājās deviņi vieslektori Eva Ciekurze, Ieva Zemīte, Madara Merle, Kristīne Brīniņa, Jana Vērdiņa, Evita Ozoliņa, Vilis Brūveris, Ilona Kunda un Zuarguss (Viesturs Dūle). Forumu moderēja – pāvilostnieks Ģirts Vagotiņš – Vagulis, portālu “ReKurZeme” informē Dienvidkurzemes novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Elbere.

Foruma laikā lektori kopā ar dalībniekiem pārsprieda vēsturisko zemju konkursu datu analīzi, kultūras notikumu un vides vajadzību mijiedarbību, kultūras nozares ekonomisko ietekmi, par cilvēka personību kultūrā – kā noņemt bailes un paplašināt horizontus, kā arī pārskatīja radošo pilsētu konceptu, to tīklus un radošos starpniekus.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes deputāts un Kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Linards Tiļugs foruma atklāšanas uzrunā teica: “Jēdziens kultūra savā saturā ir ļoti, ļoti sarežģīti nodefinējams. Mēs varam runāt par plašām lietām, sākot ar attiecību kultūru, ar biznesa kultūru, antīkajā pasaulē cilvēki īpaši rūpējās par ķermeņa kopšanas kultūru, un tā tālāk. Arī mūsdienās vārds “kultūra” nav tikai vietējais kultūras nams vai klubs, bet ir ļoti ietilpīgs un nosedz plašu laukumu, tāpēc šodien esmu priecīgs būt šeit. Jāpiebilst, ka man ļoti patīk tas, kas te ir radīts, un, manuprāt, šīs dienas sarunai jābūt par to, kā salikt kopā to kultūras organizēšanas daļu, ar ko nodarbojas pašvaldība, ar to, ar ko nodarbojas privātpersonas, uzņēmēji un biedrības, jo tas, ko šodien saucam par kultūras mantojumu, ir ne pašvaldības radīts, bet gan cilvēku – mūsu latviešu tautas radīts.’’

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kultūras ministres Agneses Lāces vārdus nolasīja Dienvidkurzemes novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Inese Gusta: “Labdien, foruma dalībnieki, rīkotāji un apmeklētāji! Lai gan šajā vasarīgi siltajā septembra dienā, nevaru būt kopā ar jums šeit Pāvilostā, tomēr esmu pārliecināta, ka šis forums ir veiksmīga platforma, kurā diskutēt par nozīmīgiem kultūras notikumiem arī reģionos. Nereti, runājot par kultūru, piemirstam, cik daudzveidīga un dažāda tā patiesībā ir. Kultūra izpaužas ne vien tradicionālos svētku pasākumos, bet arī jautājumos par latviskās identitātes stiprināšanu un sabiedrības saliedētību, kā arī sadarbību ar nevalstisko sektoru. Šodien vēlos pateikties gan foruma rīkotājiem, gan dalībniekiem, ka akcentējat mūsu kultūras dažādību, stāstot par kultūras mijiedarbību, par ekonomiskiem procesiem, vidi un mūsu katra personisko izaugsmi. Lai šī diena iedvesmo jauniem darbiem un panākumiem!”

Dienas otrajā pusē muzikālo pārsteigumu klātesošajiem sniedza mūziķis Imants Daksis.

Foruma dalībnieki savstarpējās sarunās secināja, cik svarīga ir savstarpēja pieredzes apmaiņa, sadarbība un kopābūšanas prieks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Forumu līdzfinansēja nodibinājums “Nodibinājums Liepāja 2027”, papildu finansējums Kultūras foruma norisei saņemts Kurzemes plānošanas reģiona īstenotās “Kurzemes kultūras programma 2024” ietvaros VKKF mērķprogrammā “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”.

Foto: Publikācijas

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.