Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

“Liepājas RAS” nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs pieaugs par 48%

Dienvidkurzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionālā centra SIA “Liepājas RAS” nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs no 1.oktobra pieaugs par 48%, salīdzinot ar 2022.gadā apstiprināto tarifu, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) mājaslapā publiskotā informācija.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Padomes lēmumā noteikts, ka “Liepājas RAS” nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs ar dabas resursu nodokli turpmāk būs 138,15 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kamēr līdz šim tarifs bija 93,15 eiro par tonnu. Tarifā ietvertais nodoklis par nešķirotu atkritumu tonnu ir 110 eiro, vēsta LETA.

Jaunais tarifs būs spēkā līdz 2024.gada 31.decembrim.

Savukārt no 2025.gada 1.janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifs sasniegs 142,92 eiro par tonnu bez PVN, ņemot vērā, ka dabas resursu nodoklis pieaugs līdz 120 eiro par tonnu, bet no 2026.gada 1.janvāra līdz jauna tarifa spēkā stāšanās dienai tas būs 147,69 eiro par tonnu bez PVN pie dabas resursu nodokļa 130 eiro par tonnu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izmaiņas skaidrojams ar izmaksu pieaugumu saistībā ar bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīcas nodošanu ekspluatācijā, kā arī nepieciešamību veidot uzkrājumu nākotnes dabas resursu nodokļa saistību izpildei apglabājamajai atkritumu masai pēc energošūnas pārrakšanas un pāršķirošanas. Tāpat izmaksu pieaugumu veicinājis pieņemto nešķiroto sadzīves atkritumu daudzuma samazinājums, kas saistīts ar atkritumu dalītās vākšanas sistēmas un depozīta sistēmas ieviešanu un attīstību, liecina SPRK mājaslapā publicētā informācija.

Kopš 2022.gadā apstiprinātā tarifa pieaugušas arī tehnikas un iekārtu ekspluatācijas izmaksas, pamatlīdzekļu nolietojuma izmaksas, kredītprocentu maksājumi, personāla un citas izmaksas. Savukārt samazinājušies ieņēmumi, par kuriem samazina regulētā pakalpojuma izmaksas, liecina SPRK mājaslapā publiskotā informācija.

Sākotnēji iesniegtais sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu projekts bija 151,68 eiro par tonnu bez PVN pie dabas resursu nodokļa 110 eiro par tonnu, taču SPRK padome atbilstoši metodikai to samazināja par 9%, liecina SPRK publiskotais kopsavilkums par tarifu projektu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jaunais nešķiroto sadzīves atkritumu apstrādes pakalpojuma tarifs attieksies uz Liepāju, Dienvidkurzemes novadu, Saldus novadu, kā arī Kuldīgas novada Nīkrāces, Raņķu, Rudbāržu, Skrundas pagastu un Skrundas pilsētas administratīvo teritoriju.

“Liepājas RAS” 2023.gadā strādāja ar 3,687 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,9% vairāk nekā gadu iepriekš, bet cieta 237 723 eiro zaudējumus.

Kompānija “Liepājas RAS” reģistrēta 2000.gada februārī, un tās pamatkapitāls ir 920 881 eiro. Liepājas pašvaldībai kompānijas kapitālā pieder 65,85%, Dienvidkurzemes novada pašvaldībai – 3,29%, bet 30,86% daļu pieder SIA “RAS 30”, kuras vienīgā īpašniece ir Dienvidkurzemes novada pašvaldība.

Foto – Uldis Dobelis

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.