Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Dabas vērotājs Vilis Bukšs: Vai būs zelta rudens?

Pašlaik kokos vēl daudz zaļu lapu. Vasarīgais septembris aizkavējis dzeltēšanu, lai gan ar katru dienu kokaugos vairāk un vairāk dzeltenzaļas, dzeltensarkanas un sarkanbrūnas krāsas, savā blogā raksta dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

V. Bukšs norāda, ka koku dzeltēšana vēl tikai sākas un Miķeļu laikā (no 29.09 . līdz 12.10.) mežs, dārzi un parki izrotās sevi ar Miķeļa vaskaino tērpu. Ja salīdzina ar zeltainajiem rudeņiem (2007., 2013., 2018.) šogad zeltaino toņu būs mazāk. Pietrūks rudens salnu un līdz ar to lapām zeltainuma. Saules gaismas stundām sarūkot, rudenīgi pelēkajās un mitrajās dienās koku lapas saēd rūsa. Daudz rudenīgas lapu rūsas bija 2009., 2017., 2019. gada rudenī, kam vēlāk sekoja nemīlīga ziema. Lai gan 2019./2020. gada ziema bija pavasarīga, kad vēlo rudeni nemanāmi nomainīja agrs pavasaris. Ja rudenī lapās ir vairāk zelta, tad nākamā ziema pārsvarā maiga.

“Ne katru gadu var izbaudīt skaistu lapkriti. Saulaini, zeltaini rudeņi pārsvarā prognozē mērenu un mīkstu ziemu. Savukārt sarkanbrūni un rūsaini paredz sniegainu un aukstu ziemu. Nozīmīgs ir tieši lapkritis. Dienas, kad lapas krīt bez vēja. Ja vējains lapu laiks, gaidāma slikta ziema. Ne šāda, ne tāda…,” stāsta dabas vērotājs.

Nedēļā pirms Miķeļiem (no 22. līdz 29. septembrim) notiek vienmērīga pāreja uz ziemas laiku. Kukaiņu un augu valsts ritmiski šūpojoties ieslīgst ziemas miegā. Mušas „atstiepj spārnus” un odu, lapseņu, sirseņu mātītes meklē vietu kur ieziemoties. No Miķeļiem (29.09.) līdz Mārtiņiem (10. novembris) dzīvā radība pārklājas ar lapu segu un aizmieg. Šajās dienās pārceļo dzērves, zosis un ziemeļu gulbji. Tāpat daudzi mazputniņi neuzkrītoši dodas dienvidrietumu un dienvidaustrumu virzienā. Arī pēdējās bezdelīgas, kuras šodien, 27. septembrī, vēl novēroju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Bieži vien kad kokiem birst lapas daba sagādā pārsteigumus. Ābelēm atveras ziedpumpuri, pīlādžos un ievās parādās vēlie ziedi, uzzied pa kādam ceriņzaram vai pat jasmīns. Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, dzeltu laikā mežiņā zied baltie vizbuļi un jāņtārpiņi mirguļo nu jau tumšajās rudens mitro vakaru vēlajās stundās. Tādās reizēs var gaidīt maigu ziemu. Kā būs šoruden? Atliek tikai uzmanīgi vērot,” piebilst V. Bukšs.

Foto – Pixabay

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.