Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Vienreizlietojamo trauku spožums un posts

Aprites ekonomika ir jauns veids, kā domāt par to, kā mēs izmantojam resursus, kā saimniekot gudrāk. Lineārā ekonomikā mēs iegūstam izejvielas, ražojam lietas un pēc tam izmetam. Aprites ekonomikā mēs tomēr cenšamies izmantot resursus tā, lai nekaitētu videi – šķirojam, pārstrādājam, remontējam un kopumā izmantojam ilgāk.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Runājot par vienreizlietojamiem traukiem, tas ir īpaši svarīgi, jo ik gadu pasaulē tiek izmantoti un izmesti aptuveni 40 miljardi plastmasas dakšiņu, karošu un nažu. Kaut arī Latvijā ir aizliegts tirgot vienreizlietojamos plastmasas traukus, tomēr tie, veikala plauktos nereti pārdēvēti par “vairākkārt lietojamiem”, arvien ir visai izplatīti.

Taču jāpatur prātā, ka vienreizlietojamais iepakojums ne vienmēr ir kaut kas liels un uzreiz pamanāms.

Diemžēl Latvijas jūras vai ezeru krastos tiek atstāti sīkie atkritumi, piemēram, izsmēķi vai pudeļu korķi. Izplatīti ir arī vienreizlietojamie trauki, plastmasas un stikla pudeles, salvetes, plastmasas maisiņi, ēdiena pārpalikumi. To visu iedzīvotāji ņem līdzi, dodoties atpūsties, bet diemžēl ne vienmēr aiz sevis savāc.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

ES standarti paredz, ka situācija piekrastē ir apmierinoša, ja atkritumu daudzums nepārsniedz 20 vienības uz 100 metriem, bet pērn Latvijas piekrastēs kopējais atkritumu noslodzes rādītājs bija 375 vienības uz 100 pludmales metriem.

Tāpēc, vai esam piknikā pludmalē vai mežā, galvenais princips, ko der ievērot, – pēc sevis atstāt vidi tikpat kārtīgu un tīru (vai pat kārtīgāku un tīrāku), kāda tā bija, mums tur ierodoties.

70% no visiem jūras atkritumiem ir plastmasa
  1. gadā ES pieņemtā direktīva aizliedza vairākus vienreizlietojamus plastmasas izstrādājumus, tostarp plastmasas galda piederumus, krūzītes, šķīvjus, salmiņus un maisiņus. Aizliegums stājās spēkā 2021. gadā un tā mērķis ir samazināt plastmasas atkritumu daudzumu jūrās un okeānos, kas patlaban jau veido ap 70% no visiem jūras atkritumiem.

Turklāt līdz 2029. gadam 90% no izmantotajām plastmasas pudelēm ir jāsavāc atkritumos un jāšķiro. Savukārt līdz 2025. gadam plastmasas pudeļu sastāvā 25% jābūt pārstrādātai plastmasai, bet līdz 2030. gadam – vismaz 30%.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vienreizlietojams – nav dabai draudzīgs

“Vienreizlietojamie plastmasas trauki pēc savas būtības ir viena no videi nedraudzīgākajām lietām pasaulē – tie nereti tiek izmantoti vien dažas minūtes, kļūstot par atkritumiem, kuri ne tikai nav derīgi otrreizējai pārstrādei, bet arī visbiežāk nonāk dabā,” saka “Zaļās jostas” vides izglītības vadītāja Elīna Sprūde-Nesenberga.

Svarīgi atcerēties, ka nekas, kas ir vienreiz lietojams, nevar būt dabai draudzīgs, taču, salīdzinot ar plastmasas izstrādājumiem, kas dabā vai atkritumu poligonā atradīsies gadu simtus, dabai mazāk kaitīgi ir dabīgo šķiedru vienreizlietojamie galda trauki un piederumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ja galīgi nav iespējams izvairīties no vienreizlietojamo trauku izmantošanas, tad ieteicams izraudzīties alternatīvas, kas, apglabātas atkritumu poligonā vai nonākušas dabā, ātri sadalīsies un neradīs paliekošu piesārņojumu. Piemēram, izstrādājumi no bioplastmasas, kuri ir piemēroti kompostēšanai mājas kompostā (uz tiem ir norāde “OK Home Compost”), nevis rūpnieciski kompostējamie, kā arī papīra šķīvīši, kas pārklāti ar augu bāzes laku, nevis plastikāta kārtu.

Dzērienu salmiņus var izgatavot no makaroniem vai niedrēm. Galda piederumus var darināt no tīras koksnes. Taču jāatceras, ka šo izstrādājumu izgatavošanai tiek patērēts milzīgs dabas resursu un zemes platības apmērs, lai nepieciešamos kultūraugus izaudzētu, un tie tiek iztērēti vienā mirklī.

Pašvaldības var būtiski ietekmēt patēriņu

Ja Rīgas dome vienreizlietojamo virtuves piederumu problēmu risina, nosakot liegumu publiskos pasākumos izmantot vienreizlietojamos plastmasas traukus, tad privātos pasākumos šāda lieguma nav, kas nozīmē, ka tuvākajos gados, visticamāk, šie trauki arvien tiks izmantoti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tikmēr pašvaldībām ir iespēja būtiski ietekmēt vienreizlietojamo trauku un galda piederumu patēriņu, ja to saistošajos noteikumos tiek iestrādātas konkrētas prasības. Piemēram, kaimiņos Tallinā no 2019. gada un Viļņā no 2020. gada publiskos pasākumos un pilsētas svētkos nav atļauts lietot plastmasas vienreizlietojamos traukus un piederumus.

Savukārt Tartu mūzikas festivālā bija galda trauku depozīta sistēma. Rīgā ielu ēdināšanas vietās ir jābūt atsevišķi norādītai maksai par vienreizlietojamo trauku, ļaujot klientam pašam novērtēt, cik daudz viņš ietaupa, ja pēc maltītes dodas ar savu kārbiņu.

“Mēs aicinām izvērtēt iespēju doties uz atpūtas vietu ar savām pudelēm vai glāzēm, ko uzpildīt atkārtoti. Tās var izmantot ilgstoši, un katru reizi nevajadzēs pirkt jaunu plastmasas pudeli vai glāzi. Jā, iespējams, ar šķīvīšiem varētu būt sarežģītāk, bet šādos gadījumos aicinām labāk iegādāties papīra šķīvi, nevis plastmasas, jo tas sadalīsies ātrāk un būs videi draudzīgāks,” saka “Zaļās jostas” vides izglītības vadītāja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa piebilst, ka līdzi paņemta daudzkārt lietojama dakšiņa, karote vai nazītis neaizņem daudz vietas, tāpēc tā vietā, lai pirktu plastmasas trauku iepakojumu, labāk tomēr būtu paņemt līdzi piederumus, kas vēl tiks izmantoti. Turklāt tas palīdzēs arī ietaupīt, jo nebūs jātērē nauda par to, kas vēlāk tiks izmests.

Papildu pasākumi

Vairākas ES dalībvalstis ir ieviesušas papildu pasākumus, lai veicinātu plastmasas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu. Piemēram, Francija ir aizliegusi plastmasas iepakojumu noteiktiem augļiem un dārzeņiem, kā arī vienreizlietojamus plastmasas traukus publiskos pasākumos.

Aizvien populārāka kļūst depozīta trauku sistēma, kur, piemēram, pie tirgotāja var iegādāties vairākkārtlietojamu krūzi, bet pēc tam to atgriezt un saņemt atpakaļ naudu. Šāda sistēma darbojas Šveicē un bieži arī dažādos pasākumos Latvijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Eiropā arvien populārāki kļūst daudzkārtlietojamie trauki, kurus var izmantot atkārtoti. Lielie kafejnīcu tīkli piedāvā atlaides klientiem, kuri izmanto savas personīgās krūzītes. Arī Latvijā degvielas uzpildes stacijas un veikalu tīkli piedāvā atlaidi kafijai, ja tā tiek uzpildīta līdzi atnestajā termokrūzē.

Latvijā vietnē lietovelreiz.lv sadaļā “Uzpildies atkārtoti” var atrast dažādas tirdzniecības vietas, kur var iegādāties pārtiku savos traukos.

Alternatīvie risinājumi: ēdamie trauki

Eiropā tiek attīstīti arī inovatīvi risinājumi, piemēram, trauki un iepakojumi, kas veidoti no ēdamajiem materiāliem vai citām videi draudzīgām alternatīvām. Latvijā arī dažviet tiek piedāvātas ēdamas krūzītes, kā arī ir uzņēmums, kas ražo ēdamos traukus no klijām.

Daudzi ražotāji pāriet uz bioloģiski noārdāmiem un kompostējamiem materiāliem, piemēram, cukurniedru šķiedrām, bambusa, kartona vai citiem augu izcelsmes materiāliem. Šie materiāli parasti ir mazāk kaitīgi videi, jo tie sadalās ātrāk nekā tradicionālā plastmasa.

Ko dara Latvija?

Latvija ir pieņēmusi vairākus tiesību aktus un regulējumus, kas veicina aprites ekonomiku un vēršas pret vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu lietošanu.

Proti, kopš 2021. gada arī Latvijā ir spēkā ES vienreizlietojamās plastmasas direktīva, kas aizliedz vairāku vienreizlietojamu plastmasas izstrādājumu, tostarp galda trauku un salmiņu, lietošanu. Šī direktīva veicina dabai draudzīgāku izstrādājumu izmantošanu un samazina plastmasas atkritumus.

Latvijā, tāpat kā citviet ES, darbojas paplašinātās ražotāju atbildības sistēma, kas nozīmē, ka uzņēmumiem, kuri laiž tirgū iepakojumu, ir jāuzņemas atbildība par tā savākšanu un pārstrādi pēc lietošanas. Proti, uzņēmumiem, kas laiž tirgū plastmasas vai visa veida iepakojumam, tiek piemērots dabas resursu nodoklis. Taču komersants var pievienoties ražotāju atbildības sistēmai un noslēgt līgumu ar ražotāju atbildības sistēmas uzņēmumu, piemēram, ar “Zaļo jostu”, kas nodrošinās tirgū laistā, izlietotā iepakojuma savākšanu un nodošanu pārstrādei, bet minētais komersants varēs saņemt atbrīvojumu no dabas resursu nodokļa.

Šķirot, šķirot un vēlreiz šķirot

Atkritumu šķirošana un pareiza apsaimniekošana ievērojami uzlabo vides stāvokli un tiešā veidā uzlabo mūsu veselību ne tikai šobrīd, bet arī nākamajām paaudzēm. Tāpēc dzīvot apritīgāk ir arī katra iedzīvotāja personīga atbildība, turklāt pareizi sašķirotais vieglais iepakojums (plastmasa, papīrs, kartons un metāls) un stikls tiek izvests bez maksas.

Šie atkritumi tiks savākti, pāršķiroti un nodoti atkārtotai pārstrādei vai enerģijas ieguvei. Tādējādi, rūpīgi šķirojot atkritumus, savu rēķinu par atkritumu izvešanu var samazināt pat par 30 %, jo saruks sadzīves atkritumu apjoms, tāpēc tos varēs izvest retāk vai varēs pieteikt mazāka izmēra konteineru.

Lai materiāls būtu derīgs pārstrādei, svarīgi, lai tas būtu tīrs, sauss, bez pārtikas pārpalikumiem vai eļļas paliekām. Iepakojumu pirms izmešanas saplacināt, tādējādi tajā varēs ievietot aptuveni trīs reizes vairāk materiāla.

Sadarbībā ar SIA “Zaļā josta”


Dienvidkurzemes novadā ēdinātāji izmanto pārstrādājamus traukus

Ziemupes jūrmalas kafejnīcas “Jūrcafe” saimniece Daiga Kadeģe savus apmeklētājus pierunā uz jūru doties pastaigā ar kafejnīcas skaistajām krūzēm nevis papīra krūzītēm, bet uz lieliem pasākumiem Ziemupē braukt ar saviem traukiem. Foto no Daigas Kadeģes personīgā arhīva

Gaida ciemos ar saviem traukiem
Ziemupes jūrmalas kafejnīcas “Jūrcafe” saimniece Daiga Kadeģe stāsta, ka “Jūrcafe” uz vietas var paēst, izmantojot parastus traukus. Tiek izmantotas arī pārstrādājamās plastmasas kārbas un papīra krūzītes. Kafejnīca plāno strādāt līdz gada beigām, jo to iecienījuši gan atūsties dabā gribētāji, gan makšķernieki, bet drīz ciemos gaidīs Ziemupes Ziemassvētku vecītis.

Dodoties uz Ziemupes jūrmalu, drošāk gan ir piezvanīt, jo, piemēram, lielā vējā vai lietū kafejnīca var būt slēgta.

“Jūrcafe” Ziemupē

“Ja cilvēks vēlas turpat aiziet līdz jūrai, tad viņi paši domā, ka dosim papīra glāzītes, bet es parasti pierunāju izmantot mūsu skaistās, lielās kafijas krūzes. Viņas ir skaistas, tāds riktīgs brokastu pustovers. Es pierunāju labāk ņemt krūzi nevis papīra glāzi, ejot uz jūru. Tā tad ir pavisam cita garša un sajūta. Tas man izdodas. Protams, ja cilvēks brauc prom, tad iedodu papīra glāzīti līdzņemšanai, ja nav pašam sava krūze. Tagad daudziem ir savas krūzes līdzi. Viņi palūdz, lai viņu krūzē sataisa kafiju. Tie, kas dodas pārgājienos vai pārbraucienos, viņiem ir līdzi savas dažāda veida termokrūzes,” stāsta D. Kadeģe.

“Jūrcafe” saimniece norāda, ka sarežģītāk ir, ja vēlas līdz jūrai doties ar ēdienu. “Ja cilvēks iet kaut kur tālāk uz jūru ēst, tad ar paplāti un šķīvjiem, it īpaši, ja ir bērni, ir diezgan grūti savākties. Protams, ja pie mums ēd uz vietas, tad ir normālie trauki kā mājās, nekādos papīra vai plastmasas. Uz jūru līdzi dodu kārbas, bet tās ir pārstrādājamās plastmasas,” skaidro D. Kadeģe.

“Man ir sāpe par pasākumiem. Tad ar saviem parastajiem traukiem ir sarežģīti tikt galā. Tāpēc mēs uz saviem pasākumiem – pie Ziemassvētku vecīša, atpūtas pasākumā “ma-DARA” un saulgriežos aicinām ņemt līdzi pašiem savus šķīvjus, bļodas, krūzītes, lai mums pēc iespējas mazāk būtu jāizmanto visi šie saražotie vienreizlietojamie trauki. Arī tā pati papīra krūze, liekas, ka tā ir ļoti eko šmeko bio, bet tas ir mežs, kur mēs viņu izmetam. Ja pat tas liekas dabai draudzīgi, bet beigu galā, ja mēs lietosim visus šos meža produktus šadi, tad nekā draudzīga tur nesanāk. Nav tā, ka mēs piedomājam, lai būtu standartiem vai videi draudzīgi, bet loģiski izdomājot, lai resurusu patēriņš būtu mazāks, lai ērtāk mums un patērētājam. Ne tāpēc, ka tas ir kāds likums vai tas ir tagad modē, bet laikam tāpēc, ka mēs dzīvē esam šādi vērsti un izglītoti no ģimenes puses,” uzskata D. Kadeģe.

Plāno ieviest depozīta traukus

“Ūdensputni” Kalvenē

Aizputes kafejnīcas “Karaliskā zoss” un Kalvenes kafejnīcas “Ūdensputni” projektu vadītājs Uģis Rozentāls stāsta, ka lielākais procents klientu abās vietās ietur maltīti uz vietas. Protams, ir cilvēki, kas ēdienu ņem līdzi. Iespējama ir arī pusdienu piegāde.

“Ēdienu dodam vienreizlietojamos traukos, kas veikalos ir pieejami. Zaļais kurss mums vēl nav ieņemts, bet jau tagad domājam par depozīta sistēmu. Ar nākamo gadu gribam ieviest depozīta traukus. Pagaidām mums ir siltuma kārbas, plastmasas dakšiņas,” stāsta U. Rozentāls. Viņš norāda, ka cilvēki ar saviem traukiem gan nenāk.

Izbraukuma ēdināšanā tiek ņemtas vērā klientu vēlmes. Dominē stikla trauki.

“Karaliskā zoss” un “Ūdensputni” piedāvā arī izbraukuma ēdināšanu un viesību organizēšanu, rīkojot korporatīvos pasākumus, banketus, bēru mielastus. “Izbraukuma ēdināšanā katram ir individuāla pieeja. Ja cilvēks vēlas ēst no īstajiem, no stikla traukiem, tad tos vedam. Ja nevar vai nevēlas maksāt, tad ir vienreizlietojamie trauki. Ziemas periodā biežāk ir stikla trauki, vasaras laikā vienreizlietojamie. Jāskatās no pasākuma rakstura. Katram ir savas vēlmes, bet teikšu, ka kopumā vairāk ir stikla trauki, nevis vienreizlietojamie,” novērojis U. Rozentāls.

Dakšiņas un karotītes līdzi nedod
Vaiņodes uzņēmēja Egita Lapškalna 4. maijā atvēra ēdnīcu “Vaiņodes stacija”, piedāvājot arī izbraukuma ēdināšanu banketiem, kāzām un citiem svētkiem.

Ēdnīca “Vaiņodes stacija” durvis vēra maijā.

“Pamatā pie mums ēd uz vietas, bet ir arī, kas ņem līdzi. Dodam arī “Kurzemes gaļsaimniekam”, tad liekam vienreizlietojamos traukos. Izvēlamies, kas ir pieejami, gan plastmasas, gan papīra. Cilvēkiem gan nepatīk, ja ietin papīrā. Tas tagad kļuvis plānāks, ātri izmirkst,” stāsta E. Lapškalna.

Ēdnīcas vadītāja piebilst, ka līdzņemšanai plastmasas vai koka karotītes un dakšiņas līdzi netiek dotas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.