Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

“Čilli pizza” pārvaldnieks: Cilvēki baidās strādāt ēdināšanas nozarē

“Tiamo grupa” valdes priekšsēdētājs Toms Zukulis. Foto – Kaspars Dobrovoļskis.

Ēdinātājiem ar darbiniekiem pašreiz nav viegli un paliek aizvien grūtāk, jo cilvēki baidās strādāt ēdināšanas nozarē vairāku iemeslu dēļ, intervijā aģentūrai LETA atzina picērijas “Čili pizza” franšīzes turētāja Latvijā un picēriju īpašnieka “Tiamo grupa” valdes priekšsēdētājs Toms Zukulis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņš skaidroja, ka viena no bažām ir mainīgie epidemioloģiskie apstākļi, kas apdraud finansiālo stabilitāti ierobežojumu dēļ. “Tukšās ēdināšanas zālēs viesmīļi diemžēl nav nepieciešami. Pēdējā laikā sastopamies ar attieksmi, kad darbinieki vairs nevēlas strādāt ēdināšanā, jo uzskata to par nedrošu nozari, sakot “jūs tā pat drīz atkal aizvērs ciet”,” teica Zuklis.

Vienlaikus viņš atzina, ka bailes ir saprotamas un ar tām jau kādu laiku tiek sadzīvots. “Brīžos, kad darbība bija gandrīz pilnībā apturēta, tad liela daļa darbinieku atradās dīkstāvē, bet arī patlaban neesam atgriezušies pie pilnas noslodzes, kāda tā bija pirms dažiem gadiem,” stāstīja uzņēmuma vadītājs.

Zukulis sacīja, ka “Tiamo grupa” jau ļoti laicīgi sāka stāstīt darbiniekiem, kādēļ svarīgi ir vakcinēties, tādējādi problēmas ar Covid-19 sertifikātiem darbinieku vidū nav bijušas. “Arī es pats biju kā staigājoša vakcinācijas kampaņas reklāma, braucu uz struktūrvienībām, lai pārliecinātu šaubīgos. Centos kliedēt šaubas, atbildēt uz neskaidriem jautājumiem, lai kolēģiem vakcinācijas process būtu pēc iespējas skaidrāks,” viņš sacīja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tai pat laikā neesot izpalikuši arī darbinieki, kuri atteicās vakcinēties, un tādēļ darba attiecības izlēma pārtraukt, bet tas bija salīdzinoši neliels procents. “Žēl zaudēt katru kolēģi, bet ir lietas, kuras mainīt nevaram. Netrūka arī darbinieku, kuri tobrīd vēl nebija gatavi vakcinēties, bet pēcāk atgriezās atpakaļ “Tiamo grupā”, kad vakcīnu bija saņēmuši,” atzina Zukulis.

Viņš norādīja, ka ēdināšanas nozarē piesaistīt un noturēt cilvēkus nav viegli. Zukuļa ieskatā viens no veidiem, kā valsts varētu palīdz ēdinātājiem noturēt darbiniekus, ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana.

Zukulis atzīmēja, ka patlaban Latvijā PVN likme ir viena no augstākajām Eiropā. “Kā zināms, mūsu kaimiņi – lietuvieši – samazinājuši PVN likmi, tādējādi atbalstot ēdināšanas nozari. Šīs likmes samazināšana būtu tiešs un nozīmīgs atbalsts uzņēmējiem – tā ļautu pacelt vidējo algu līmeni un minimizēt darbinieku rotāciju. Patlaban diemžēl atbalsts nereti ir lielāks tiem, kuri pārtrauc darbību, nevis cīnās,” teica “Tiamo grupas” valdes priekšsēdētājs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Tiamo grupa” vada vairāk nekā 30 ēdināšanas vietu visā Latvijā. Uzņēmumā ietilpst restorāni “MO Liepāja”, “Olive”, “Čello” un suši restorāns “Sushi Boom”, kafejnīcas “Lotte Caffe” un “Teātra kafejnīca”, klubs, pludmales bārs un jumta terases restorāns “Cukurfabrik” Liepājā, kā arī vairākas “Čili pizza” picērijas vairākās Latvijas pilsētās.

Jau vēstīts, ka “Tiamo grupa” 2020.gadā strādāja ar 7,512 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23,7% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī ar 352 133 eiro peļņu, kas ir par 19,8% mazāk nekā 2019.gadā, liecina “Firmas.lv” informācija.

Kompānija “Tiamo grupa” reģistrēta 2003.gadā, un tās pamatkapitāls ir 142 268 eiro. Kompānijas īpašnieki ir Aloizs Norkus (80%) un Monta Magone (20%).

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.