Lai Latvijas svētku galdā varam celt kvalitatīvus, krāšņus un tematiski šiem svētkiem piemērotus ēdienus, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā receptes diviem lieliskiem ēdieniem. Aicinām Latvijas nacionālo spēka ēdienu – miežu putraimus – pārvērst par restorāna cienīgu maltīti ar bietēm un fetas sieru, bet svētku vakaru izgaršot pa mazam gabaliņam kopā ar sarkanā velveta šokolādes kūku bez miltiem. Izmēģiniet!
Miežu-biešu “risotto” ar ceptu fetas* sieru
(4 personām, gatavošanas laiks 30 – 40 min + laiks biešu cepšanai)
Šis ēdiens pārsteigs pat izsmalcinātu garšu cienītājus, taču tā pagatavošana ir samērā vienkārša. Latviešu tradicionālajā virtuvē mieži ir daudzu spēcīgu pamatēdienu būtiskākā sastāvdaļa, bet bietes ēdienam piešķirs gan skaistu krāsu, gan folskābi, magniju, kāliju un dzelzi, savukārt olīveļļa dos vērtīgos nepiesātinātos taukus. *Fetas sieru receptē droši var aizvietot ar balto zivi vai kādu gaļu.
Sastāvdaļas
250 g miežu putraimu
750-1300 ml dārzeņu vai gaļas buljona
1/2 citrona sula
2 vidējā izmēra bietes
30 ml + 2 ēdamk. olīveļļas
1 tējk. citrona miziņu
1 tējk. sāls
1 tējk. ķimeņu
3 ķiploka daiviņas
1 sarkanais sīpols
sāls un melnie pipari
200 g fetas siera (var izmantot arī tofu)
1 sakulta ola
milti
rīvmaize
nedaudz eļļas cepšanai
Pagatavošana
1) Pagatavo biešu biezeni – katru bieti nomazgā, nosusini, ietin folijā un cep cepeškrāsnī (180 C) 50 minūtes. Atdzesē, noņem miziņas un sagriez nelielos gabalos. Sablendē bietes ar 30 g olīveļļas, 1 tējk. sāls, citrona sulu, ķimenēm un 1 ķiploka daiviņu. Pieber nedaudz apceptu ķimeņu, samaisi un noliec maliņā.
2) Miežu putraimus nomazgā. Pannā sakarsē 2 ēdamk. olīveļļas, apcep smalki sagrieztus sīpolu un 2 ķiploka daiviņas līdz tie ir zeltaini brūni.
3) Pieber putraimus un apmaisot cep 1 min.
4) Pielej kausiņu buljona un gatavo līdzīgi risotto (ik pa brīdim pievienojot vēl buljonu un apmaisot) līdz putraimi ir gatavi.
5) Pievieno biešu biezeni, visu samaisi, pievieno sāli un piparus pēc garšas, noņem no plīts.
6) Fetas sieru sagriez 2×2 cm gabalos, katru gabaliņu apviļā miltos, tad olā, tad rīvmaizē.
7) Apcep sieru olīveļļā uz pannas – cep no katras puses līdz zeltaini brūnai krāsai.
8) Pārgriez katru gabaliņu uz pusēm un pasniedz uzreiz, kopā ar biešu – miežu “risoto”.
Sarkanā samta šokolādes kūka ar grieķu jogurtu (bez miltiem)
(Gatavošanas laiks – 1 stunda + laiks jogurta notecināšanai)
Šī recepte garšos ikvienam šokolādes cienītājam, un īpaši noderēs visiem, kas nedrīkst vai nevēlas uzturā lietot miltus. Kūkā gan ir daudz cukura un tauku, tomēr tajā ir arī daudz baudas, tāpēc tā jāizgaršo pēc sātīga pamatēdiena, labā kompānijā, nesteidzīgi un ar mērenību. Grieķu jogurts šo kūku bagātina ar olbaltumvielām un ir lieliska alternatīva ierastajam saldā krējuma krēmam.
Sastāvdaļas
100 g tumšās šokolādes
130 g piena šokolādes
110 g sviesta
4 olu baltumi
4 olu dzeltenumi
2 olas
150 g brūnā cukura
20 g kakao
1/2 tējk. sāls
1 tējk. vaniļas ekstrakta vai cukura
sarkanā pārtikas krāsviela
800 g grieķu jogurta
1 ēdamk. medus
šķipsniņa vaniļas cukura
2 tējk. citrona miziņu
Pagatavošana
1) Pirms gatavo šo kūku, iepriekšējā naktī pagatavo notecinātu grieķu jogurtu – lielā traukā ieliec sietu, kuru izklāj ar vairākkārt salocītu marli vai tai līdzīgu audumu. Liec sietā jogurtu. Novieto trauku ledusskapī uz 6-8 stundām. Kūkas krēmam izmanto marlē palikušo jogurtu, notecējušo šķidrumu var lietot, piemēram, pankūku pagatavošanai.
2) Ņem cepamo formu 20-22 cm diametrā, izklāj ar cepamo papīru.
3) Ūdens peldē izkausē šokolādi ar sviestu.
4) Citā bļodā samaisi olu dzeltenumus ar divām olām, 50 g cukura, sāli, kakao pulveri un vaniļas ekstraktu vai cukuru, šo maisījumu pievieno šokolādes-sviesta maisījumam.
5) Pievieno sarkano krāsvielu (daudzums būs atkarīgs no tā, kāda ražotāja krāsvielu izmanto; to droši var arī nepievienot).
6) Citā sausā bļodā līdz vidēji stingrām putām saputo olas baltumus ar atlikušajiem 100 g cukura. Pēc tam olas baltumus uzmanīgi, ar slotiņu iecilā šokolādes maisījumā (masai nav jābūt perfekti vienmērīgai, ir jāpaliek dažām nesamaisītām daļām).
7) Lej masu cepamformā un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 170-180 C temperatūrā apmēram 40-45 min. Pilnībā atdzesē.
8) Saputo notecinātu grieķu jogurtu ar medu, vaniļas cukuru un citrona miziņām. Ja masa ir pārāk cieta (tas būs atkarīgs no tā, cik daudz šķidruma būs notecējis), putojot pievieno 2-4 ēdamk. svaiga grieķu jogurta, līdz masai ir vēlamā konsistenci – tai ir jābūt krēmīgai un viegli smērējamai.
9) Smērē jogurta krēmu uz atdzesētas kūkas, rotā ar dzērvenēm, granātābola sēklām vai citām sarkanām ogām, apkaisi ar pūdercukuru un pasniedz.
Foto – Viktorija Kožemjakina
Reklāma