Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Kā kūpinājumu garšu un smaržu ietekmē ogļu izvēle?

Iespējams, ka brīvajā laikā aizraujaties ar makšķerēšanu vai medīšanu. Varbūt iegūto lomu arī vēlaties kūpināt un nobaudīt ģimenes lokā? Viss ir iespējams, Jums tikai jāpadomā par kūpinātavu un piemērotām oglēm, kas var pat ietekmēt kūpinājuma garšu. Ja Jums ir kūpināšanas pieredze, tad zināsiet teikt, ka mājās kūpināta gaļa vai zivis ar piemērotu malku vai oglēm ir īsta delikatese, kas ēdienreizi var padarīt par maziem svētkiem. Jums nav jāgaida nedēļas nogale vai svētku diena, lai ģimeni iepriecinātu ar kārdinošu un sātīgu kūpinātu maltīti. 

Šobrīd piedāvājumā ir virkne ar dažāda veida kūpinātavām un to modeļiem, lai katrs varētu atrast savām vajadzībām piemērotāko. Jūs varat izvēlēties starp šādām kūpinātavām:
• malkas kūpinātava, kas ir klasisks variants un daudzi to ir iecienījuši;
• kūpinātava, kurai kurtuve ir kopā ar kūpināšanas kameru;
• digitālā kūpinātava.

Katrai no šīm kūpinātavām ir specifiski parametri un to lietošana. Garšīgam rezultātam ir jāpadomā arī par piemērotām oglēm. Kādas ogles izvēlēties un, kā tās var papildināt garšas buķete ieskicēsim šajā rakstā.
Malkas kūpinātavai karstuma avots ir tas pats, kas ģenerē dūmus. Šādā kūpinātavā karstais gaiss jaucas kopā ar svaigo, līdz ar to notiek ventilēšanās process. Un pa skursteni gaiss izplūst laukā.
Kūpinātava, kurai kurtuve ir kopā ar kūpināšanas kameru, iespējams nav populārs izvēles variants, jo ir sarežģīti regulēt nepieciešamo temperatūru.

Digitālajās kūpinātavās temperatūra tiek uzkarsēta ar elektrisko vai gāzes degli, bet dūmi tiek ģenerēti atsevišķi no nelielām briketēm, bet ar ventilatora palīdzību iepūsti žāvēšanas kamerā.

Alkšņa ogles kūpināšanas procesā tiek izmantotas visbiežāk. Izmantojot šīs ogles, iegūsiet patīkami saldenu dūmu piegaršu, kūpinātajai gaļai vai zivīm. Ābeles kokogles padarīs kūpinājumu nedaudz saldenīgu un būs īstā kokogļu izvēle, ja kūpināsiet cūkgaļu, liellopu vai zivis. Svarīgi zināt, ka kūpinājums no ābeles kokoglēm var palikt tumši brūni. Ja plānojat kūpināt putna gaļu vai pat dārzeņus, tad mēs ieteiktu izvēlēties kļavas koksnes gabalus, jo iegūsiet vidēji saldu dūmu piegaršu, kas dārzeņu garšu gluži vai atsvaidzinās. Ozola kokogles ir ar krietni vien spēcīgāku dūmu piegaršu, nekā iepriekš minētajos variantos. Ozola kokogles varat iegādāties, ja kūpināsiet medījumu un vēlaties, lai garšas buķete būtu izteikti niansēta un iepriecinātu Jūsu garšas kārpiņas. Piemēram, bērza kokogles derēs, ja kūpināsiet ribiņas, izceļot garšas nianses. 

Protams, ir svarīgi iegūt informāciju gan par piemērotu kūpinātavu, malku un kokoglēm, bet vislabākā pieredze ir izmēģināt pašam dažāda veida kokogles, lai saprastu, kādas garšas nianses Jums ir vispatīkamākās. Kas vienam garšos un liksies īsta delikatese, citam var nesagādāt tādu sajūsmu. Droši eksperimentējiet gan ar produktiem, ko kūpināt, gan kokoglēm. Lai vasaras maltītes būtu īpaši gardas, pagatavojiet tās saviem spēkiem un baudiet svaigā gaisā.

Kokogles, kūpinātavas un dažādus kūpināšanai nepieciešamos aksesuārus varat meklēt un iegādāties e- veikalā 220.lv. Šis ir viens no lielākajiem interneta veikaliem Latvijā, kas darbojoties jau daudzus gadus ir ieguvis pircēju uzticību un mīlestību. Izvēlieties preces, lieciet tās elektroniskajā grozā, veiciet apmaksu un gaidiet iegādāto preci pakomātā vai ar kurjera starpniecību. Iepirkšanās e – veikalā 220.lv ir ātra un saprotama. Vasara paskries vēja spārniem, tāpēc rīkojiet āra ballītes, baudiet gardu, kūpinātu ēdienu un esiet kopā ar sev svarīgiem un mīļiem cilvēkiem. 

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.