Paņēmieni, kā olas nokrāsot sīpolu mizās, kāpostos, kurkumā vai pat vīnā, Lieldienu laikā ir atrodami ik uz soļa, taču olu gatavošanai var pieiet vēl radošāk! Tieši tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā netradicionālas receptes Lieldienu olu gatavošanai.
Marinētās olas izskatīsies skaisti nokrāsotas un iegūs lieliskas garšas nianses, turklāt uzreiz būt gatavas ēšanai, savukārt “kažokā” ceptās olas būs sātīgs pamatēdiens gan Lieldienu brokastīm, gan citām svētku laika ēdienreizēm, portālu “ReKurZeme” informē ELVI sabiedrisko attiecību nodaļa.
Marinētas olas
Sastāvdaļas
12 vidēja izmēra olas istabas temperatūrā
250 ml sojas mērces
250 ml ūdens
100 g medus
5 ķiploka daiviņas
buntīte zaļo lociņu
1 ēdamk. sezama sēklu
Pagatavošana
1) No sākuma olas pareizi jāuzvāra, lai tās būtu viegli nolobīt.. Katlā uzvāri ūdeni, kam pievieno 1 ēdamk. sāls, lai nesasprāgst čaumalas. Olas uzmanīgi pa vienai liec verdošajā sālsūdenī un vāri precīzi 7 minūtes, lai olas dzeltenums ir pagatavots, bet paliek pusmīksts. Pēc 7 minūtēm olas ātri pārliec ledus aukstā ūdenī un atstāj pilnībā atdzesēties.
2) Pagatavo marinādi – stikla traukā sajauc sojas mērci, ūdeni, medu, ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus, smalki sagrieztus lociņus un sezama sēklas.
3) Nolobi olas, liec tās marinādē un atstāj ledusskapī vismaz uz 3 stundām (var atstāt uz nakti).
Šādi marinētās olas būs gan labas uzkodas, gan lielisks papildinājums zupām, nūdeļu ēdieniem, salātiem, un, protams, tās būs arī pārsteigums Lieldienu svinētājiem, ka olas var krāsot arī šādi!
“Kažokā” ceptas olas
Sastāvdaļas
6 vidēja izmēra olas istabas temperatūrā
300-400 g maltas tītara gaļas
sāls, pipari
kviešu milti apviļāšanai
2 sakultas olas
baltā rīvmaize apviļāšanai
olīveļļa
zaļumi pasniegšanai
mērcei
300 grieķu jogurta
1 tējk. karija pulvera
2 ēdamk. citrona sulas
sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
1) No sākuma olas pareizi jāuzvāra, lai tās būtu viegli nolobīt. Katlā uzvāri ūdeni, kam pievieno 1 ēdamk. sāls, lai nesasprāgst čaumalas. Olas uzmanīgi pa vienai liec verdošajā sālsūdenī un vāri precīzi 5 minūtes, lai olas dzeltenums paliek mīksts. Pēc 5 minūtēm olas ātri pārliec ledus aukstā ūdenī, atstāj pilnībā atdzesēties un uzmanīgi nolobi.
2) Malto tītara gaļu sajauc ar sāli un pipariem.
3) Paņem 60-70 g gaļas maisījuma un izklāj to uz plaukstas virsmas aptuveni 3 mm biezumā, liec iekšā vārītu olu un ar rokām aptin to ar gaļas maisījumu no visām pusēm, lai olai veidojas gaļas “kažociņš”. Ietin maltajā gaļā visas olas.
4) Panē olas gaļas “kažociņā” – vispirms apviļā tās miltos, tad iemērc sakulto olu masā un visbeidzot apviļā rīvmaizē.
5) Kārto olas cepampannā, vienmērīgi apslaki tās ar olīveļļu un 15-20 minūtes cep sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādos), līdz veidojas zeltaini brūna garoziņa.
6) Pagatavo mērci – sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas, pievienojot sāli un piparus pēc garšas.
7) Ceptās olas pasniedz karstas kopā ar mērcīti.
Foto – Viktorija Kožemjakina
Reklāma