Lieldienu galda klasika, protams, ir krāsotas olas, taču šiem pavasara svētkiem piestāv prieks un līksmība, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina mazliet parotaļāties, sarūpējot svētku galdam netradicionālākus ēdienus. Nokrāso visus olu baltumus, ne tikai to čaumalas, iemarinē mazās paipalu oliņas, ko baudīt kopā ar kraukšķīgiem redīsiem, un uztaisi gardu Lieldienu vainagu no šokolādes bezē. Tas būs gan svētku rota, gan lielisks deserts lieliem un maziem svētku svinētajiem!
Marinētas paipalu oliņas ar redīsiem un zaļumu krēmu
Sastāvdaļas
Marinētām olām
paipalu olas
1 tējk. sāls
200 g baltvīna etiķa
200 g ūdens
30 g cukura
1 ēdamk. sinepju sēklu
1 uz pusēm pārgriezta ķiploka daiviņa
1/4 tējk. čili pārslu
1/2 tējk. koriandra sēklu
dilles/timiāna lapiņas
Redīsiem
30 redīsu
100 g sviesta istabas temperatūrā
100 g krēmsiera
3/4 tējk. sāls
1 ēdamk. zaļumu (derēs timiāna vai rozmarīna lapiņas, smalki kapāti lociņi vai maurloki)
Pagatavošana
1) Pagatavo cieti vārītas paipalu olas – liec olas verdošā ūdenī un vāri precīzi 5 minūtes, tad nokās verdošu ūdeni un pārliec olas aukstā ūdenī.
2) Sajauc visas olu marinādes sastāvdaļas stikla traukā vai burciņā.
3) Nomizo olas, liec marinādē, noklāj ar vāku vai pārtikas plēvi un novieto ledusskapī uz vismaz 12 stundām (bet var atstāt marinādē līdz 3 dienām).
4) Nogriez redīsiem saknes. Ja redīsi ir ar lakstiem – nogriez lapas, bet nelielu laksta daļu atstāj klāt. Pārgriez redīsu uz pusēm.
5) Pagatavo krēmu – saputo sviestu ar sāli un zaļumiem, pievieno krēmsieru, saputo visu līdz viendabīgai masai.
6) Sapildi maisījumu konditorejas maisā un izspied nedaudz krēma uz redīsu apakšējām pusītēm. Liec krēmam virsū redīsu lakstu pusītes. Novieto ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm, lai krēms sacietē.
*Gatavas marinētās olas var nokrāsot, atstājot olas uz brīdi dabisku krāsvielu šķīdumā. Violetai krāsai izmanto sarkano kāpostu novārījumu, dzeltenai krāsai sajauc burkānu sula ar 1 ēdamk. karija pulvera un 1 tējk. kurkumas pulvera, purpura krāsai – biešu sulu ar nedaudz etiķa.
Krāsainas pildītās olas
Sastāvdaļas
10 cieti novārītas, atdzesētas olas
1/2 tējk. sāls
350 ml biešu sulas
1-2 tējk. sinepju
100 g grieķu jogurta
sāls, pipari
šķipsniņa karija pulvera
1 tējk. jebkuru iecienīto garšvielu (Provansas, hmeli-suneli, kumīna utt.)
redīsu asni vai citi zaļumi rotāšanai
Pagatavošana
1) Nolobi olas, pārgriez uz pusēm, izņem olu dzeltenumus un pārliec tos atsevišķā trauciņā.
2) Nomazgā olas baltumu pusītes (tas ir būtiski to vienmērīgai nokrāsošanai).
3) Iemērcē olas baltumus biešu sulā, kam pievienots sāls, un atstāj uz vismaz 20 minūtēm (jo ilgāk olas tiks mērcētās, jo košāka paliks krāsa).
4) Pagatavo pildījumu – saspaidi olu dzeltenumus un sajauc tos ar grieķu jogurtu, sāli, pipariem, garšvielām un sinepēm.
5) Izņem olas baltumus no biešu sulas, nosusini un sapildi ar pagatavoto dzeltenumu pildījumu. Rotā ar zaļumiem.
Lieldienu vainags no šokolādes bezē ligzdiņām
Sastāvdaļas
Bezē pagatavošanai
5 olas baltumi
250 g cukura
šķipsniņa sāls
1,5 ēdamk. kakao pulvera
1 ēdamk. citrona sulas vai ābolu/vīnogu etiķa
1 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
Krēmam
150 g maskarpones siera
50 g melnās šokolādes
50 g saldā krējuma
150 g grieķu jogurta vai cita jogurta bez piedevām
šķipsniņa sāls
šokolādes oliņas rotāšanai
Pagatavošana
1) Uz cepamā papīra ar zīmuli uzzīmē apli aptuveni 20 cm diametrā. Apgriez cepamo papīru otrādi, lai aplis ir redzams no otras puses, bet nesaskartos ar bezē masu vainaga veidošanas procesā.
2) Saputo olas baltumus ar šķipsniņu sāls līdz mīkstām putām, tad pakāpeniski pievieno cukuru (pa 1 ēdamk.) un puto līdz stingrām putām (aptuveni 5 min).
3) Pievieno kakao, nedaudz saputo (dažas sekundes), tad pievieno citrona sulu un etiķi, beigās pieliec cieti. Puto vēl dažas sekundes, līdz citrona sula un ciete ir iemaisījusies masā.
4) Pārliec bezē masu konditorejas maisā. Uz cepamā papīra pa apli apkārt izgrieztajam diametram cieši blakus otrai veido nelielas bezē ligzdiņas tā, lai tās savstarpēji saskartos ar malām. Ja neizmanto konditorejas maisu, var izlikt “ligzdiņas” ar ēdamkarotes palīdzību, liekot masu uz papīra un ar karotes mugurējo daļu veidojot nelielu iedobumu katras ligzdiņas centrā.
5) Cep sakarsētā cepeškrāsnī (100-120 C grādos) 2 stundas. Atdzesē cepeškrāsnī.
6) Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi ar saldo krējumu, sajauc līdz viendabīgai masai un liec ledusskapī atdzesēties.
7) Saputo maskarpones sieru ar šokolādes-saldā krējuma maisījumu, pievieno šķipsniņu sāls. Beigās pievieno jogurtu un dažas sekundes saputo visu kopā.
8) Pārliec pildījumu konditorejas maisā un sapildi katru “ligzdiņu” ar krēmu. Liec ledusskapī nedaudz ievilkties.
9) Rotā ar šokolādes olām un pasniedz.
Foto – Viktorija Kožemjakina
Reklāma