Mēs visi sapņojam par nevainojami tīru virtuvi vienmēr, taču visā virtuves tīrīšanas procesā ir viens konkrēts uzdevums, kas ideju par virtuves sakopšanu padara daudz biedējošāku un liek mums šo darbu arvien atlikt uz vēlāku laiku. Kā jau iespējams noprati, runa ir par cepeškrāsns tīrīšanu.
Ja netīrām cepeškrāsni pēc katras lietošanas reizes, ēdiens un eļļa var piekalst vēl spēcīgāk ar katru nākamo cepeškrāsns lietošanas reizi. Ikviena interesēs ir veikt tīrīšanu regulāri, jo tas ietaupīs daudz laika un pūļu vēlāk.
Zinātāji iesaka ņemt talkā karstumizturīgu ūdens trauku, kamēr krāsns vēl ir karsta. Ievieto cepeškrāsnī karstumizturīgu ūdens trauku un atstāj to tur divdesmit minūtes pirms cepeškrāsns izslēgšanas. Tas palīdzēs netīrumus un eļļu padarīt mīkstāku. Kad ir pagājušas divdesmit minūtes, izslēdz cepeškrāsni, ļau tai atdzist un pēc tam noslauki iekšpusi ar papīra dvieli.
Pienācīgu attaukošanas līdzekli var pagatavot mājas apstākļos, samaisot kopā divas tējkarotes cepamās sodas un vienu tējkaroti ūdens, lai izveidotu biezu pastu. Pēc tam to var izmantot īpaši taukainu virsmu tīrīšanai. Izklāj šo pastu uz aukstas krāsns iekšējām virsmām un ļauj tai darboties nakts laikā. Lai noņemtu pastu, pagatavo šķīdumu no silta ūdens un etiķa, kas padarīs virsmu tīrīšanas darbu daudz vienkāršāku.
Šī pieeja nav ļoti sarežģīta, taču tā ir laikietilpīga un prasa noteiktu darba apjomu, tāpēc daži varētu dot priekšroku citām cepeškrāns tīrīšanas metodēm.
Cepeškrāsns plaukti parasti netiek tīrīti tik bieži, kā vajadzētu to neērtā izmēra un formas dēļ. Daudzi izvēlas šo plauktu mērcēšanu vannā.
Pirms šādas procedūras sākšanas ir ieteicams vannu izklāt ar veciem dvieļiem, lai pasargātu to no nepieciešamības nosēdušos taukus kasīt nost no vannas virsmas. Nākamais solis ir ūdens pievienošana vannai, kam seko trauku mazgāšanas tablete. Nav iemesla, kāpēc trauku mazgājamās mašīnas tabletes nevarētu veikt tikpat brīnišķīgu darbu ar tavas cepeškrāsns plauktiem, jo tās taču veic tik lielisku darbu, tīrot reizēm arī piekaltušus un taukainus traukus.
Iemērc plauktus zem ūdens pavisam. Turi tos ūdenī vismaz dažas stundas un vēlams pat visu nakti. Pēc mērcēšanas izmanto vecu zobu suku, lai likvidētu pielipušos traipus. Pēc tam rūpīgi visu noskalo. Pēc tam, kad plaukti ir notīrīti zem tekoša, silta ūdens un nosusināti ar tīru virtuves dvieli, tie būs kā jauni.
Cepeškrāsns tīrīšanas process vienmēr jāsāk vispirms nosūcot netīrumus, putekļus, drupatas un citus tajā uzkrājušos netīrumus. Arī pēc pašattīrīšanās cikla pabeigšanas tev nāksies darīt to pašu. Mazā izmēra un svara dēļ Electrolux bezvadu putekļu sūcēji var būt lielisks palīgs šādam nolūkam. Ja cepeškrāsns iekšpusē nav tauku un pielipušu pārtikas produktu, izmanto putekļu sūcēju, lai no cepeškrāsns apakšas iztīrītu visas izkaltušās atliekas no ēdiena gatavošanas, kā arī izmanto putekļu sūcēju, lai pēc pašattīrīšanās funkcijas iztīrītu no cepeškrāsns pelnus.