Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

2022. gadā Liepājā būvniecības investīcijas bijušas par 27% lielākas

Liepājas pilsētas būvvalde ir apkopojusi 2022. gada būvniecības nozares rezultātus. Būvniecības dati liecina, ka Liepājā ekspluatācijā pieņemti vairāk objektu, kā arī būvniecības investīcijas 2022. gadā ir bijušas par 27% lielākas nekā gadu iepriekš, veidojot 47,8 milj. eiro. Vērojams, ka vairāk būvēti gan publisko pakalpojumu objekti, gan privātmājas, portālu “ReKurZeme” informē Liepājas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Freidenfelde .

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Neraugoties uz visiem izaicinājumiem un problēmām, kas radās pēc Krievijas armijas iebrukuma Ukrainā, pagājušais gads pilsētā būvniecības ziņā ir bijis aktīvs. Vairums būvniecības procesos iesaistītie dalībnieki spēja pielāgoties gan ģeopolitiskajai, gan ekonomiskajai situācijai un gada otrajā pusē bija apņēmības pilni pabeigt iesāktos un pat uzsākt jaunus būvniecības projektus,” atskatoties uz 2022. gadu, norāda Liepājas pilsētas būvvaldes vadītājs Arvīds Vitāls.

  1. gadā Liepājas pilsētas būvvalde izdeva 157 būvatļaujas (gadu iepriekš ­– 172). Akceptēta 929 projektu dokumentācija (gadu iepriekš – 1022), to skaitā iekļauti arī paziņojumi par būvniecību, kas ir no jauna ieviests būvniecības saskaņojuma veids, kas veicina ātrāku un efektīvāku kopējo būvniecības procesu, kā arī samazina administratīvo slogu un izmaksas.

Gada laikā ekspluatācijā pieņemti 154 objekti, tostarp dažāda veida ēkas un teritorijas, telpu grupas un inženierbūves (gadu iepriekš – 133). 21% no objektiem bijuši ar būvatļaujām, kas vecākas par astoņiem gadiem. Iespējams, daļai īpašnieku darbu pabeigšanu un dokumentācijas sakārtošanu veicinājis noteiktais maksimālais termiņš, kad objekts ir jānodod ekspluatācijā – no 2022. gada 1. oktobra būvēm, kurām tiek pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums (astoņi gadi), tiek piemērota paaugstināta nodokļa likme 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

Kopējās būvniecības investīcijas 2022. gadā ir par 27% lielākas nekā gadu iepriekš un veido 47,8 milj. eiro (gadu iepriekš – 37,6 milj. eiro). Trīs lielākie objekti, kas Liepājā uzbūvēti, ir LSEZ SIA “JM Properties” metāla konstrukciju ražošanas ēku komplekss Ģenerāļa Baloža ielā 34 (būvizmaksas 8,6 milj. eiro), SIA “Lidl Latvija” Ezermalas ielā 3A veikala ēka, teritorijas labiekārtojums un blakus krustojuma pārbūve (7 milj. eiro) un SIA “Pumac Liepaja” ražošanas ēka Kapsēdes ielā 2 (3,4 milj. eiro).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ievērojams pieaugums vērojams publisko pakalpojumu un tirdzniecības ēku būvniecībā – 2022. gadā uzbūvēti 12 jauni objekti, ieguldot kopumā 5 milj. eiro (2021. gadā sešos uzbūvētajos objektos ieguldīti 778 tūkstoši eiro). Lielāko investīciju daļu veido SIA “Lidl Latvija” veikala būvniecība, papildus tam ekspluatācijā nodota viesnīcas ēka Peldu ielā 56, restorāns “Parka paviljons” M. Valtera ielā 3 un Atmodas dārzs Atmodas bulvārī 6A.

Attīstoties ražošanai un ostas nozīmei kravu pārvadājumos, 2022. gadā Liepājā uzbūvētas septiņas ražotnes, divas noliktavas, kā arī veikta ostas piestātnes nojaukšana un kuģošanas kanāla iztaisnošana Karostas kanālā, kopumā būvniecībā ieguldot 18,2 milj. eiro (gadu iepriekš – 23 milj. eiro). Turpinājis paplašināties gan Liepājas Biznesa centrs Kapsēdes ielā, gan Karostas Industriālais parks – Karostā LSEZ SIA “JM Properties” uzbūvējusi metāla konstrukciju ražošanas ēku kompleksu, kā arī turpat blakus SIA “EB Liepāja” uzbūvējusi jaunu ražošanas ēku, tostarp pārbūvējot un kompleksā iekļaujot divas vēsturiskas ēkas. Bet Liepājas Biznesa centrā SIA “Pumac Liepaja” uzbūvējusi divas jaunas ražošanas ēkas.

Arī pašvaldība 2022. gadā īstenojusi vairākus lielus pilsētvides labiekārtošanas projektus un uzbūvējusi publiski pieejamus objektus, kopumā ieguldot ap 10 milj. eiro. Lielākie pašvaldības īstenotie projekti ir bijušā dzelzceļa tilta pārbūve par gājēju un velosipēdistu tiltu kopā ar Ezermalas ielas pārbūvi (būvizmaksas 2,67 millj. eiro), Liepājas pludmales izeju izbūve (1,8 milj. eiro), kā arī LOC Futbola halles būvniecība (1,5 milj. eiro). Tāpat Salmu ielā 53 uzbūvēts jauns bērnu atbalsta centrs “Dzintari”, Teodora Breikša ielā 16/20 izveidota specializētu mācību darbnīca, Jūrmalas parkā uzbūvēts jauns skeitparks, veikta vairāku ielu – Skolas, Skuju, Riņķu, Sakņu un Bārtas – posmu pārbūve, kā arī uzlabota vēl cita ielu infrastruktūras – kopumā īstenots 21 pašvaldības būvniecības projekts.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Visa gada garumā izteikti bija jūtama arī aktivitāte individuālo dzīvojamo ēku būvniecībā – iedzīvotāji būvēja gan jaunas mājas, gan pārbūvēja esošās. Kopumā 2022. gadā ekspluatācijā nodotas 52 ēkas, no tām 22 bija jaunbūves. Privātmāju kopējās būvniecības izmaksas veido 3,8 milj. eiro, kas ir +36% pieaugums, salīdzinot ar gadu iepriekš, kad uzbūvētas 45 ēkas par kopējo summu 2,8 milj. eiro.

Veicinot iedzīvotāju iespējas atjaunot savā īpašumā esošās ēkas – kultūras pieminekļus, saglabājusies augsta iedzīvotāju interese dalībai pašvaldības līdzfinansējuma programmā – 2022. gadā iesniegti 20 pieteikumi, bet dēļ ierobežotā finansējuma atbalsts apstiprināts deviņiem projektiem ar kopējo pašvaldības līdzfinansējumu nepilnu 90 tūkstošu eiro apmērā.

  1. gadā īstenoti kopumā 17 kultūras pieminekļu atjaunošanas aktivitātes, tostarp arī projekti, kas iesākti iepriekšējos gados un tagad pabeigti. Kopumā par visiem veiktajiem darbiem izmaksāts pašvaldības līdzfinansējumu 104 870 eiro apmērā. Šaurajā iela 10, Dzintaru ielā 10 un 14 veikta ēkas arhitektoniski mākslinieciskā izpēte vai izstrādāts būvprojekts, kas būs par pamatu turpmākajiem darbiem. Būvdetaļu restaurācija un analogu kopiju izgatavošana veikta Palmu ielā 6, K. Valdemāra ielā 16 un Kūrmājas prospektā 19, kur atjaunotas durvis, savukārt Bāriņu ielā 20 un 21A – logi. Būvniecības darbi ar pašvaldības līdzfinansējumu veikti K. Valdemāra ielā 19 (jumta restaurācija), Kūrmājas prospektā 20 (interjera restaurācija), Jelgavas ielā 62 (jumta, iekštelpu sienas un logu ailu atjaunošana), Ludviķa ielā 9A, Kūrmājas prospektā 19, Stūrmaņu ielā 6 un Republikas ielā 26/28 (fasāžu un jumta restaurācija). Īpaši izceļami veiktie darbi Bāriņu iela 21A. Dzīvokļu īpašnieku kopība programmā piedalās kopš tās pirmsākumiem 2015. gadā un var atzīmēt simbolisku izlaidumu, kad visi ar pašvaldības atbalstu plānotie ēkas fasādes un būvdetaļu restaurācijas darbi ir paveikti.

Visa gada garumā turpināts darbs ar vidi degradējošu statusa ēku jeb tā saukto graustu īpašniekiem. Būvvaldes kontrolē 2022. gadā kopumā atradās 157 būves, no kurām jaunas būvlietas uzsāktas 12 gadījumos. Lielākoties tie saistīti ar atsevišķu fasāžu daļu vai konstrukciju noturību un nepieciešamību to sakārtot. 25 gadījumos izbeigtas uzsāktās būvlietas, kas ir būtiski vairāk nekā iepriekšējos gados, jo īpašnieki izstrādājuši nepieciešamo dokumentāciju vai veikuši bīstamo konstrukciju nostiprināšanu, norobežošanu vai nojaukšanu. Pārējos objektos turpinās kontrole un tiek novērsta to bīstamība.

“Būvniecības process ir laikietilpīgs un sarežģīts, tāpēc, izdarot piesardzīgus secinājumus par 2023. gadu, pieļauju, ka būvniecības apjomi tuvākajos gados kritīsies un projektu realizācijas termiņi kļūs garāki. Būvobjektu pasūtītāji visu milzīgo sadārdzinājumu uzreiz kompensēt nespēs. Tādas pazīmes bija jau vērojamas 2022. gada 2. pusgadā. Pašreizējā nenoteiktība ekonomikā mazina privāto investoru vēlmi būvēt, tāpēc daudzi no privātā sektora nogaida, kad būvmateriālu un energoresursu cenas nostabilizēsies. Vienlaikus potenciālie būvētāji un nekustamā īpašuma pircēji daudz rūpīgāk izvērtē ilgtermiņa ieguvumus un objekta patieso vērtību, kuru ne vienmēr atspoguļo tā cena,” novērojumos dalās būvvaldes vadītājs A. Vitāls.

Neskatoties un pārbīdēm būvdarbu realizācijas termiņos, šogad būvniecība turpināsies vairāku pašvaldības pasūtītajos un līdzfinansētajos būvprojektos. Piemēram, K. Zāles laukuma būvniecība, Lielās ielas tramvaja līnijas pārbūve, jauna bērnudārza būvniecība Liedaga ielā 6, bērnu atbalsta centra dzīvojamās mājas būvniecība Kuldīgas ielā 20 u.c. Citi lielie projekti, kā arī ielu infrastruktūras pilnveides ieceres kļūs zināmas jau pēc attīstības budžeta pieņemšanas domes sēdē šā gada pavasarī.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.