Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Grobiņas skolēnu ēdinātāji – labākie Latvijā

Šodien, 29. martā, paziņoti Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas (LDUSA) rīkotā skolu konkursa “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” rezultāti. Par labāko skolu ēdinātāju Kurzemē un Latvijā kopumā atzīta Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kopš 2015. gada Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskolā par ēdināšanu rūpējas SIA “Zālītes A”. Tās saimniece Ineta Kupše pastāstīja, ka, startējot un uzvarot konkursā par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu Grobiņas vidusskolā, viņa uz Grobiņu atnākusi kopā ar komandu, kas iepriekš gatavoja skolēniem ēdienu Liepājas Raiņa 6. vidusskolā. Šī komanda atnāca kopā ar tās vadītāju Vinetu Asni, portālu “ReKurZeme” informē Dienvidkurzemes novada sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Kristīne Pastore.

Komentējot iegūto balvu, Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskolas direktore Laila Roga atzina, ka pati svarīgākā veiksmes atslēga ir cilvēciskais faktors un veiksme sarunāties. Direktore, sveicot visu skolēnu ēdinātāju komandu, uzsvēra, ka šīs komandas gatavotajā ēdienā ir viss: tā ir gan garšīga, gan atbilst visām prasībām, kādas tiek izvirzītas ēdienam, ko pasniedz izglītības iestādēs.

V. Asne neslēpa, ka joprojām skolēnu iecienītākais ēdiens ir makaroni ar sieru. “Bet mēs ēdienkarti taisām ļoti dažādu un mācām bērnu jau no pirmās klasītes iepazīt garšas un pašiem arī izvēlēties,” viņa pastāstīja. Tieši tāpēc uz kopgalda ēdiens ir lielajos traukos, no kuriem katrs ēdējs paņem tik, cik vēlas: gan zupu, gan kartupeļus, mērci, gaļu un salātus.

Par salātiem V. Asnei ir īpašs stāsts. “Šobrīt ļoti daudzās ģimenēs mājās veselīgu ēdienu negatavo,” viņa norādīja. “Tāpēc ļoti daudz bērnu, sākot mācīties skolā, uz salātiem pat neskatās, tos neēd, bet mēs pie tā strādājām un pamazām viņus pieradinām.” Ik dienas ēdienkartē ir vairāku veidu svaigie salāti: kāpostu, burkānu, biešu un citi. “Liekot ēdienu uz šķīvja, mēs skaļi piedāvājām: kartupeļus, mērci, gaļu, īpaši uzsverot: un kurus salātus?” viņa smejas. Tā pamazām bērni pie tiem pierod un V. Asne apgalvo: jau tālākās klasītēs 98 procenti bērnu salātus ēd katru dienu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

I. Kupše slavē visu komandu, kas gatavo ēdienu, par mīlestību pret savu darbu, par radošumu, izdomu un komandas noturību. “Ar pavisam nelieliem izņēmumiem šī komanda nav mainījusies kopš brīža, kad atnāca strādāt uz Grobiņu,” viņa norāda.

V. Asne piekrīt: šo darbu var darīt tikai tad, ja tas patīk! “Un mūs, mūsu darbu te patiešām novērtē,” viņa ir patiesi priecīga. Novērtē gan mazi, gan lieli pusdienotāji. “Tas arī mudina aizvien izdomāt atkal kaut ko jaunu,” viņa vēl piebilst.

Skolā ir arī sava konditoreja, kurai arī līdzīgi kā ēdienam, ko pasniedz skolēniem, ir savas specifiskas prasības par sastāvu, kas tajā drīkst būt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ar saņemto apbalvojumu Grobiņas vidusskolas ēdinātājus sveica arī Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Aivars Priedols, Grobiņas pilsētas pārvaldes vadītājs Juris Dabars un skolēnu vecāku vārdā divu meitu tēvs Oskars Špickopfs.

Visu ēdinātāju komandu ar īpaši šai reizei sagatavotu plakātu, dziesmu, ziediem, skaļu paldies un sirsnīgiem, ilgiem aplausiem sveica arī skolēni.

Lai skola varētu piedalīties šajā konkursā, bija jāiesūta nedēļas ēdienkartes paraugi un fotogrāfijas, ko izvērtēja konkursa žūrija. Uzvarētājus noteica sešās nominācijās: Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē, Latgalē, Rīgā un visā Latvijā kopumā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Skolu iesniegtās ēdienkartes vērtēja pēc vairākiem kritērijiem, tostarp pēc atbilstības Ministru kabineta noteikumiem Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”, vai ēdieni ir daudzveidīgi, vai izmantots pēc iespējas vairāk vietējo un sezonālo produktu, cik daudz cukura un sāls izmantots ēdienos, kā arī, vai pavāri spēj radoši un interesanti pagatavot bērniem atbilstošus ēdienus.

Konkursa žūrijas sastāvā iekļauti šādi profesionāļi: LDUSA valdes priekšsēdētāja un uztura speciāliste Guna Bīlande, valdes locekle un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina, LDUSA valdes locekles – uztura speciālistes Juta Golubova un Linda Gerda Skudra, un dietoloģe Lolita Vija Neimane. Tāpat žūrijas sastāvā bija divas LDUSA biedres: pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga. Konkurss norisinājās no 6. līdz 28. februārim.

Kā atzina konkursa “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” Rūta Grikmane, Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskolas ēdienkarte atbilda visiem konkursa kritērijiem, tā no žūrijas locekļiem saņēma visaugstāko punktu skaitu un kā īpaši vērtīga pieredze atzīmēta iespēja skolēniem veidot pašiem savu porciju: izvēlēties produktus, tos kombinēt un sagatavot porcijas izmēru. “Un arī tas, ka piedāvājumā ir daudz sezonālo salātu, ir augļi un daudz kas cits,” skaidroja R. Grikmane.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Balva konkursā piešķirta gan ēdinātājiem, gan skolas vadībai.

  1. aprīlī Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskolā pieredzes apmaiņā viesosies ēdinātāji no visas Kurzemes.

Publicitātes foto

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.