Abonē "ReKurZeme Plus"!
Abonēt

Reklāma

Vegāniskais cepetis un vēl divi ēdieni Ziemassvētku laikam

Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši trīs Ziemassvētku ēdienu receptes – vegānisko cepeti, sātīgu sacepumu un gardu kūku! Šie ēdieni būs labs papildinājums svētku galdam, bet to gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kraukšķīgie Briseles kāposti ar bekonu

Sastāvdaļas
500 g Briseles kāpostu
3 ēdamk. olīveļļas
1/2 tējk. sāls
3 izspiestas ķiploka daiviņas
melnie pipari
sula no 1/2 citrona
1 ēdamk. itāļu garšvielu vai 1 tējk. kaltēta timiāna, oregano un bazilika
80 g rīvēta parmezāna tipa siera
200 g smalki sagriezta bekona šķēlītēs

Pasniegšanai
grieķu jogurts
granātābola sēklas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādus karstumam.
2) Briseles kāpostus nomazgā, nosusini un pārgriez katru uz pusēm.
3) Lielā bļodā sajauc olīveļļu, citrona sulu, ķiplokus, garšvielas un samaisa ar Briseles kāpostiem tā, lai maisījums vienmērīgā kārtā pārklāj Briseles kāpostus no visām pusēm.
4) Pieber sieru un atkal apmaisi visu kopā.
5) Izklāj cepamo paplāti ar cepamo papīru un vienā kārtā izlīdzini Briseles kāpostus. Liec kāpostus cepties 20-25 minūtes, lai kāpostiem veidojas kraukšķīga garoziņa.
6) Kamēr kāposti cepās, apcep bekonu – uz sausas pannas (vidējā uguns) apcep bekona gabaliņus līdz tie ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.
7) Pasniedz Briseles kāpostus, rotājot ar bekona kraukšķiem.
8) Pasniedz, rotājot ar grieķu jogurtu un granātābolu sēklām.

Vegāniskais Ziemassvētku “cepetis”

Sastāvdaļas
100 g šķēlītēs sagrieztu sēņu
1 smalki sagriezts sarkanais sīpols
1 neliels, šķēlītēs sagriezts puravs
3 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas
2 sarīvēti burkāni
150 g vārītu zaļo vai melno lēcu
4 ēdamk. Indijas riekstu vai mandeļu sviesta
300 g dažādu riekstu – mandeles, lazdu rieksti, Indijas rieksti, valrieksti, pistācijas
70 g nelielos gabaliņos sagrieztu žāvētu plūmju
100 g nelielos gabaliņos sagrieztas rupjmaizes
100 g dārzeņu buljona
1 ēdamk. smalki sakapātu rozmarīna zariņu
1/2 tējk. kaltēta timiāna
miziņa no 1/2 citrona
1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta
sāls, melnie pipari pēc garšas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pagatavošana
1) Olīveļļā apcep sīpolus ar burkāniem.
2) Pievieno sēnes, puravus, ķiplokus un maisot apcep līdz dārzeņi ir mīksti.
3) Pievieno riekstu sviestu, rozmarīnu, buljonu, timiānu, citrona miziņas un muskatriekstu.
4) Maisījumu pārliek lielā traukā un atdzesē. Pievieno riekstus, lēcas, rupjmaizi un žāvētas plūmes un visu mīca ar roku, lai sanāk viendabīgs, nedaudz lipīgs maisījums.
5) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko cepamo formu un liec maisījumu tajā. Nedaudz sapresē, noklāj ar foliju un cep 30 minūtes.
6) Noņem foliju un cep vēl 20 minūtes kamēr virsma nedaudz apbrūnē. Izņem no cepeškrāsns un nedaudz atdzesē, tad izņem no formas. Pasniedz siltu.

Šokolādes-piparkūku garšvielu kūka ar dzērvenēm un rozmarīnu

Sastāvdaļas
kūkai
70 g rafinētas rapšu vai saulespuķu sēklu eļļas
2 olas
150 g brūnā vai baltā cukura
260 g speltas kviešu miltu (var izmantot arī augstākā labuma miltus vai miltu maisījumu no 130 g pilngraudu kviešu miltu un 130 g augstākā labuma miltu)
80 g kakao pulvera
1 tējk. cepamā pulvera
1 ēdamk. sodas
1/2 tējk. sāls
1 tējk. piparkūku garšvielu
200 g paniņu
1 tējk. vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
200 ml stiprās kafijas
100 g nelielos gabaliņos sagrieztas melnās šokolādes
10 nelielos gabaliņos sagrieztas dateles (var nepievienot)

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

glazūrai
100 g melnās šokolādes
80 g saldā krējuma (10%)
1 tējk. maltā kanēļa
šķipsniņā sāls

rotājumam
rozmarīna zariņi
dzērvenes
avenes

Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni 160 grādus karstu. Ietauko cepamo formu, kurā cepsi kūku (mēs izmantojām gredzenveida formu, tai ir jābūt pietiekoši lielai un dziļai).
2) Citā, lielā bļodā samaisa eļļu un olas, pievieno cukuru, samaisa. Pievieno miltus, kakao pulveri, cepamo pulveri, sodu, piparkūku garšvielas un sāli, visu samaisa līdz viendabīgai konsistencei.
3) Pielej klāt paniņas, samaisa un tad pielej arī kafiju un vaniļas ekstraktu, atkal visu samaisa līdz mīklai ir viendabīga konsistence.
4) Beigās pievieno sakapātu šokolādi un dateles, un vēlreiz apmaisa. Lej mīklu formā un liec cepties uz 45-55 minūtēm, gatavību pārbaudot ar kociņu.
5) Kad kūka ir gatava, atdzesē to no sākuma līdz istabas temperatūrai, tad ledusskapī (kūkai ir jābūt aukstai, lai pie tās labāk “pielīmētos” un skaistāk notecētu glazūra).
6) Kamēr kūka dzesējas, pagatavo glazūru – salauž šokolādi uz mazākām daļiņām un liec krūzē. Aplej ar saldo krējumu, pievieno kanēli un liec mikroviļnu krāsnī uz aptuveni 1 minūti.
7) Izņem un samaisa līdz viendabīgai glazūras konsistencei, pievieno sāli un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Glazūru var pagatavot arī kausējot šokolādi kopā ar saldo krējumu ūdens peldē.
8) Aplej aukstu kūku ar karameli, izrotā un ļauj nostāvēties 4-5 stundas.
9) Pasniedz istabas temperatūrā!

Foto – Viktorija Kožemjakina

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ReKurZeme.lv komanda.